Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Μπερίσα: ‘Δεν αλλάζουν τα σύνορα στα Βαλκάνια’


Δεκέμβριος 17, 2011.

Τίρανα.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, απέρριψε το ενδεχόμενο της ενοποίησης της χώρας του με το Κοσσυφοπέδιο.
«Υπάρχει μόνο το έργο για την ενοποίηση των Αλβανών μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χωρίς αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων», δήλωσε ο Μπερίσα σε δήλωσή του.

Στο μεταξύ το εθνικιστικό κίνημα «Συμμαχία Κόκκινο και Μαύρο» που αγωνίζεται για την ένωση των Τιράνων με την Πρίστινα, δήλωσε ότι η ενοποίηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου δεν εξαρτάται από την βούληση των πολιτικών.
Μετά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008, εκφράζεται συχνά η ανησυχία για τη λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία».



Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ, αλλά όχι από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση. Η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως νότια επαρχία της.

Στο μεταξύ ο εθνικιστής αλβανός ‘διανοητής’ Κότσο Ντενάι/ Koço Danaj που υποστηρίζει την ένωση της λεγόμενης «Φυσικής Αλβανίας» (φυσικά όρια των Αλβανών), σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και της Συμμαχίας Κόκκινο και Μαύρο δήλωσε ότι «η ένωση των αλβανικών εδαφών θα γίνει ειρηνικά, είτε υπάρχει είτε όχι η επιθυμία κάποιων πολιτικών. Είναι μια ιστορική διαδικασία, μία αναγκαιότητα». Πρόσθεσε ακόμη ότι « για την τύχη και το μέλλον του αλβανικού λαού έχουν το δικαίωμα να μιλούν εκατομμύρια Αλβανοί με ένα δημοψήφισμα».
Σύμφωνα με τον Ντενάι αλβανικά εδάφη πέρα από τη σημερινή Αλβανία, βρίσκονται στην Ελλάδα, στα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και στην νότιο Σερβία.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου