Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Έπρεπε να ρωτήσει την Αλβανία η Ελλάδα, πριν προκηρύξει διαγωνισμό για εξορύξεις πετρελαίου



Σύμφωνα με αλβανικές εφημερίδες, κακώς η Ελλάδα προκύρηξε διαγωνισμό για υποβολή εκμετάλλευσης πετρελαίου στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, αφού ακόμα δεν έχει λυθεί το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας. Και ενώ οι δύο κυβερνήσεις είχαν έρθει σε συμφωνία που εκπονήθηκε από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, καθαιρέθηκε αργότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.
Οι Αλβανοί τον τελευταίο καιρό ανοίγουν ζητήματα από το πουθενά, για να βρίσκονται στην επικαιρότητα ( όπως θέμα τσάμικο), γιατί η Ελλάδα ούτε επιδείωξε, ούτε θέλει κάτι τέτοιο. Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.


Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου, με τη διαδικασία της Ανοιχτής Πρόσκλησης (Open Door), όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι τρεις περιοχές εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν αποθέματα της τάξεως των 250 εκατομμυρίων βαρελιών.

Οι προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να απευθυνθούν έως τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας, 2 Ιουλίου 2012, στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Προσφορές που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα δεν θα ληφθούν υπόψη στα πλαίσια της παρούσας πρόσκλησης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των περιοχών είναι τα εξής:

1) Οικονομική ικανότητα, τεχνική εμπειρία, τεχνικές και οικονομικές παράμετροι των ανταγωνιστικών προσφορών, καθώς και ποιότητα του προγράμματος εργασιών και χρονοδιάγραμμα.

2) Γεωλογική γνώση του αιτούντος για την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή ενδιαφέροντος και ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας ώστε να παρέχει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

3) Εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων μεγάλου βάθους και σε ιδιαίτερα γεωλογικά περιβάλλοντα.

4) Εμπειρία σε διαχείριση έργων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, και σε περιοχές με τουριστική ανάπτυξη.

5) Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας ή ευθύνης και επιδόσεων που τυχόν επέδειξε ο αιτών, σχετικά με υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.

6) Εάν ο αιτών αποτελεί μέλος κοινοπραξίας, τότε η σύνθεση της κοινοπραξίας, ο εντολοδόχος που θα προτείνεται καθώς και η συλλογική ικανότητα της κοινοπραξίας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Μετά την αξιολόγηση των προσφορών κάθε πρόσωπο που θα κριθεί ότι πληρεί τις απαιτήσεις της πρόσκλησης θα προσκληθεί από το υπουργείο σε διαπραγμάτευση σε ανταγωνιστική βάση για τις υπό παραχώρηση περιοχές.

Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στη βάση του σχεδίου σύμβασης μίσθωσης, ενώ το υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα οποιαδήποτε χρονική στιγμή να απορρίψει οποιαδήποτε προσφορά ή να κηρύξει τη διαδικασία άγονη ή να αποκλείσει υποψήφιο που πληροί τους υποχρεωτικούς όρους.

Τα μισθώματα (Royalties) θα κυμαίνονται μεταξύ κατώτατου ορίου 2% και μέγιστου 20% επί της ποσότητας των Υδρογονανθράκων που θα παραχθούν και θα αποδίδονται σε χρήμα ή είδος.

Επίσης ο ανάδοχος υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος 20% και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%, χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου.

Τα δεδομένα για κάθε μια από τις τρεις περιοχές έχουν ως εξής:

Πατραϊκός Κόλπος: Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον προηγούμενο Γύρο Παραχωρήσεων, διότι ο ανάδοχος επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη, δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.

Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα: Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μέτρα). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

Δυτικό Κατάκολο: το 1982 ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου από τη ΔΕΠ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2.400-2.600 μ. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης (250 μ), των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.

Αναφορικά με το θέμα ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού επιβάλλουν μία ενεργειακή πολιτική η οποία προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας. Με δεδομένη την κατεύθυνση ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχει η Ελλάδα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της στρατηγικής. Με τη σημερινή προκήρυξη γίνεται άλλο ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε:

«Ξεκινούμε με τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων τριών οικοπέδων όπως είχαμε εξαγγείλει. Μαζί με την σε εξέλιξη προκήρυξη του Διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και με τη δημιουργία του Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, καταφέραμε μέσα σε τέσσερις μήνες να καλύψουμε το κενό μιας δεκαπενταετούς απραξίας της χώρας στον τομέα αυτό. Είμαστε βέβαιοι ότι η παρούσα προκήρυξη θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σοβαρών εταιρειών της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Με διαφάνεια, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και σεβασμό στο περιβάλλον θα αξιοποιήσουμε όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας».
http://neavi.blogspot.com/2012/01/blog-post_05.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου