Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ηλεία: Απίστευτη "εξαγωγή" ελιών και ελαιολάδου στην Αλβανία


Ήταν λίγο έως πολύ, γνωστό το γεγονός ότι οι οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία, πηγαίνουν το εξαιρετικό ελαιόλαδο της Ηλείας στον τόπο τους. Δεν μπορούσε όμως κανείς
να φανταστεί το μέγεθος της «εξαγωγής» όχι μόνο σε ελαιόλαδο αλλά και σε ελιές.Οι Αλβανοί εργάτες που σιγά – σιγά φεύγουν από τη χώρα μας λόγω κρίσης, «εξάγουν» αρκετά μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, σε κάθε ταξίδι στην χώρα τους, ή ακόμα στέλνοντας αρκετούς τενεκέδες «ασυνόδευτους».
Αυτό διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι, σε προχθεσινό και χθεσινό ρεπορτάζ με πρωταγωνιστές τα λεωφορεία των Αλβανικών γραμμών. Καλά – καλά ούτε οι αστυνομικοί πίστευαν στα μάτια τους, ότι μπορεί σε κάθε δρομολόγιο να μεταφέρονται τόσοι τενεκέδες με ελαιόλαδο και τόσες «λάτες» με ελιές, ολόκληρα βαρέλια.
Μια από τις εξηγήσεις του φαινομένου, είναι πως εδώ το λάδι το αγοράζουν όλοι με δύο – δυόμισι ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες στην Αλβανία το πουλούν σε πολύ μεγαλύτερες τιμές βγάζοντας έτσι μεγάλο κέρδος.
Μια άλλη εξήγηση είναι πως το λάδι και οι ελιές αποτελούν μέρος ή την αμοιβή των Αλβανών εργατών στην Ηλειά, από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ελαιοστασίων, είτε δεν έχουν να τους πληρώσουν, είτε αποφεύγοντας το κόστος της συλλογής του ελαιοκάρπου, κάνουν συμφωνία για «μισακές» ελιές, δηλαδή δίνουν στους εργάτες το λιοστάσι τους να το μαζέψουν με αντάλλαγμα το μισό λάδι…
ilialive.gr
http://neavi.blogspot.com/2012/01/blog-post_5163.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου