Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Αλβανία: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και της Επιτρόπου για την Προστασία από τις διακρίσεις


Ξέρας: Η συμφωνία για την εφαρμογή των συστάσεων της ΕΕ για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Τη διασφάλιση του δικαιώματος κάθε ατόμου στην ισότητα ενώπιον του νόμου, τις ίσες ευκαιρίες και την ευκαιρία να ασκήσει τα δικαιώματά του, να απολαμβάνει την ελευθερία του, καθώς και αποτελεσματική προστασία από τις διακρίσεις στην απασχόληση, εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική προστασία, ανέλαβε χθες το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών της ΕΕ για την προστασία από τις διακρίσεις, μέσω της υπογραφής ενός Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη από τον Υπουργό Σπύρο Ξέρα και την Επίτροπο Irma Μπαράκ.
Ο Υπουργός θεώρησε πολύ σημαντική την υπογραφή του Μνημονίου και ότι έρχεται στην τήρηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στην εφαρμογή των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση των θεμάτων των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «Το Μνημόνιο καθορίζει το συντονισμό των σχεδίων δράσης για την προστασία των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας από την μεροληπτική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των νομικών παρεμβάσεων, ενημερωτικών εκστρατείων για την προστασία από τις διακρίσεις και τη βία στην οικογένεια και στις σχέσεις εργασίας και υπηρεσιών λόγω φύλου, ηλικίας, διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού , ή που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη μειονότητα. "
Η Επίτροπος Μπαράκ επικεντρώθηκε στην δραστηριότητα του Γραφείου του Επιτρόπου για την προστασία κατά των διακρίσεων το 2011 και τους στόχους για το τρέχον έτος, σημειώνοντας ότι η θεσμοθέτηση των σχέσεων και της συνεργασίας με ιδρύματα που γραφείου αυτού που καλύπτει ορισμένες περιοχές αποτελεί εγγύηση για την παροχή μόνιμης και πλήρης προστασίαςκαι τις διακρίσεις των ειδικών ομάδων της κοινωνίας.
Σύμφωνα με την κα. Irma Μπαράκ, ο αριθμός των καταγγελιών σε αυτό το γραφείο από μεμονωμένα άτομα ή κοινωνικές ομάδες έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, μια ένδειξη της αύξησης της ευαισθητοποίησης του κοινού.
Το Μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα, προβλέπει ότι οι συμβαλλόμενες πλευρές - το Υπουργείο Εργασίας και το Γραφείο του Επιτρόπου - θα συνεργαστούν για να λάβουν μέτρα για την προστασία από τις διακρίσεις στην απασχόληση, την προστασία από τις διακρίσεις των αλλοδαπών απασχολουμένων / αυτοαπασχολουμένων στην Αλβανία καθώς και την προστασία από τις διακρίσεις στον τομέα της κοινωνικής προστασίας. Τα μέτρα συνίστανται στην ανταλλαγή πληροφοριών για τη βελτίωση της νομοθεσίας στους σχετικούς τομείς, λόγω των καταγγελιών που υποβάλλονται μπροστά την Επίτροπο για τις διακρίσεις στην απασχόληση, ή για τις περιπτώσεις που ισχυρίζεται ότι έγινε σεξουαλική παρενόχληση καθώς και οι περιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης λόγω φύλου , τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, που ανήκουν σε μια μειονότητα, καθώς και για σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών.
http://neavi.blogspot.com/2012/01/blog-post_1358.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου