Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Δημόσιες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του τομέα των μεταφορών



Δημόσιες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη νέων υποδομών μεταφορών και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υλοποιεί η αλβανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, σε ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Δημόσιων Έργων, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της βαλκανικής αυτής χώρας υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως χρηματοδοτικοί πόροι για την ολοκλήρωση ορισμένων έργων θα προέλθουν και από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το επίκεντρο της προσοχής του υπουργείου στρέφεται- αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο υπουργός Σοκόλ Όλντασι-στην ολοκλήρωση οδικών υποδομών του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Το 2011, περίπου 132 χιλιόμετρα οδικών αξόνων κατασκευάστηκαν, ενώ σε φάση κατασκευής βρίσκονται άλλα 320 χιλιόμετρα οδικών αξόνων.

Σημαντικοί για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων και την πρόσβαση των πολιτών σε αστικά κέντρα και κωμοπόλεις είναι, μεταξύ άλλων, οι οδικοί άξονες Τίρανα-Ελμπασάν, η νέα περιφερειακή οδός της αλβανικής πρωτεύουσας, καθώς και υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση σε περιοχές, όπως το Τεπελένι, ο Αυλώνας και η Σκόδρα.

Εξάλλου, το υπουργείο υλοποιεί επενδύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. ΣΆ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα έργα για το λιμάνι του Δυρραχίου, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του νέου επιβατικού σταθμού, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα ανακατασκευής των κρηπιδωμάτων 7 και 8. Το συγκεκριμένο «πακέτο» έργων θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), καθώς και από πόρους του αλβανικού δημοσίου.

Επίσης, θα υλοποιηθεί το έργο εμβάθυνσης του λιμανιού, επένδυση περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ, αποκλειστικά με κονδύλια του Οργανισμού Λιμένος του Δυρραχίου (APD).

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται έργα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα, ύψους 4,7 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών, το λιμάνι αναμένεται να έχει τη δυνατότητα υποδοχής περισσότερων επιβατικών πλοίων.

Στον τομέα των αερομεταφορών, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιων Έργων της Αλβανίας, «κυριαρχεί» η κατασκευή του νέου πύργου ελέγχου στο διεθνές αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα» των Τιράνων, αξίας 16 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ολοκληρώθηκε, καθώς και η ανακατασκευή του παλαιού κτιρίου του αεροδρομίου, που είναι σε εξέλιξη.

Το έργο αυτό έχει κόστος 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων και εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωσή του θα αυξήσει τον αριθμό των επιβατών που διακινούνται από το αεροδρόμιο της αλβανικής πρωτεύουσας κατά 11%-12%.

Ε.Σ.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

http://web.ana-mpa.gr/balkans/article.php?doc_id=613667

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου