Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η Αλβανία επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορα στα 12 ναυτικά μίλια...




...με σχέδιο νόμου στη Βουλή!


Με αυτό το άκρως παραστατικό πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί σήμερα η αλβανική εφημερίδα Shekulli, το οποίο αναπαριστά τον "Ελληνικό κίνδυνο" στο νότο της Αλβανίας.


Η ίδια εφημερίδα είχε ασχοληθεί καιπαλαιότεραμε το ζήτημα της απουσίας νόμου για τα σύνορα της Αλβανίας και μάλιστα, με το ίδιος ακριβώς πρωτοσέλιδο. Όπως είχε δημοσιοποιηθεί τότε, οι παλιοί νόμοι που καθόριζαν επακριβώς τα σύνορα της χώρας καταργήθηκαν με τον νεότερο νόμο, έτσι ο νόμος του 2008 κατάργησε όλους τους προηγούμενους νόμους (1970, 1976,1980 και 2001), όμως στον συγκεκριμένο δεν γίνεται καμία αναφορά στα όρια του Αλβανικού κράτους.


Η εφημερίδα επαναφέρει το ζήτημα με αφορμή το σχέδιο νόμου που κατεβάζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για την αλλαγή του νόμου 9861/2008 "Για την εποπτεία και τον έλεγχό των συνόρων του κράτους", πρωτοβουλία την οποία φέρεται να υπογράφει ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΚ, Gramoz Ruçi, γνωστός για τους "αγώνες" του κατά της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η Αλβανία οριοθετεί τα σύνορά της βάση των διεθνών συνθηκών που έχει αποδεχθεί καθώς και διμερείς και πολυμερείς συνθήκες που έχουν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η πρόθεση των εμπνευστών της τροπολογίας για μονομερή οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στα 12 ναυτικά μίλια, βάζοντας έτσι ταφόπλακα στο ήδη ανενεργό, σύμφωνο Ελλάδας-Αλβανίας για τα "θαλάσσια σύνορα". [Εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, (τουλάχιστον όχι τόσο απλοϊκά) αν σκεφτεί κανείς ότι η απόσταση ανάμεσα στην Κέρκυρα και τα Εξαμίλια (Αγ. Σαράντα) είναι μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων].
http://borioipirotika.blogspot.com/2012/03/12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου