Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών




Πάλι με καπέλο;

— Από τις πρεσβείες μας στην Αφρική ξεκίνησε η εγκατάσταση του συστήματος VIS, όπως έχει απαιτηθεί από την ΕΕ, για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος Σένγκεν.
Το σύστημα αυτό θα εγκατασταθεί σταδιακά στις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Κεντρική Υπηρεσία. Το σύστημα είναι αρκετά ακριβό, καθώς απαιτεί και υψηλού επιπέδου μηχανοργάνωση, αλλά αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι στην Ελλάδα φτάνει σε τιμές πενταπλάσιες από αυτές που πληρώνουν οι άλλες χώρες.

— Προαγωγές σε πληρεξούσιους υπουργούς Β' αποφάσισε το Υπηρεσιακό της Πέμπτης για τους Ιφιγένεια Κοντολέοντος, Βασίλη Παπαδόπουλο, Νίκο Πλεξίδα, Δημήτρη Καράμπαλη, Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, Μαρία Διαμαντοπούλου και Νίκη Κουτράκου. Από τις προαγωγές εξαιρέθηκε ο κ. Μαντέλος, καθώς εκκρεμεί η δίωξή του για την υπόθεση της Αλβανίας.

— Το Υπηρεσιακό έλαβε απόφαση για επιστροφή στην Αθήνα λόγω συνταξιοδότησης των κ. Ξύδα από την Άγκυρα, Κοπτσίδη από τη Βαρσοβία και Παπαδογιωργάκη από την Ποντγκόριτσα.

— Αύριο λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις πρεσβείες σε Άγκυρα, Βατικανό, Χαρτούμ, Βαρσοβία, Ερεβάν, Ποντγκόριτσα και Τρίπολη. Το πότε βεβαίως θα γίνει νέο Υπηρεσιακό για να καλυφθούν οι θέσεις αυτές, ένας θεός το ξέρει!

— Τελειώνει ευδοκίμως, όπως λένε, η υπηρεσία των Αλέξανδρου Φίλωνος και Αναστάσιου Σκοπελίτη ως πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων. Η απορία όλων είναι πότε θα ολοκληρωθεί η «υπηρεσία» της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, ώστε να αξιοποιηθεί, εάν χρειαστεί, η θέση αυτή από κάποιον που θα μπορούσε να προσφέρει στοιχειωδώς στη χώρα.

• Μας ενημέρωσαν ότι ξεκινά έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ από την ΥΔΑΣ. Πάντως, και η υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Προσωπικού θα μπορούσε να συνεισφέρει στην έρευνα με όσα γνωρίζει ή υπέπεσαν στην αντίληψή της την περίοδο κατά την οποία υπηρέτησε ως διευθύντρια του γραφείου του κ. Σκυλακάκη, που επί Ντόρας χειριζόταν τα συγκεκριμένα κονδύλια...

— Επιμένει αναγνώστης να θέτει μέσω ημών το ερώτημα για διπλωματικό υπάλληλο που επιστρέφει για… «οικογενειακούς» λόγους στη Λισαβόνα. Το μόνο ερώτημα που έχουμε εμείς είναι αν η μετάθεση γίνεται αξιοκρατικά ή αν απλώς μετράνε οι γνωριμίες...

— Διαβάσαμε για την επιστολή που έστειλε ο κ. Σαμαράς στο εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ, ώστε να δικαιολογήσει την προσχώρηση στο κόμμα του των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη και να διαβεβαιώσει ότι η κίνηση αυτή δεν κλονίζει σε τίποτα τη σταθερή στάση της ΝΔ εναντίον του αντισημιτισμού και του ρατσισμού. Πλησιάζουν οι εκλογές και, μετά τη Μέρκελ και τις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς πρέπει να ρίχνει γέφυρες και στην Ουάσινγκτον.

— Σοβαρή δουλειά φαίνεται ότι γίνεται με το Τελ Αβίβ όχι μόνο όσον αφορά τα θέματα υψηλής πολιτικής, αλλά και το πολύ σημαντικό ζήτημα της συνεργασίας των οργανώσεων διασποράς των δυο χωρών στο εξωτερικό. Έπειτα από μια περίοδο που η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ (στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης του Γ. Παπανδρέου) είχε παραδώσει τα όπλα της, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να σχεδιάζει κοινές εκδηλώσεις με το τουρκικό λόμπι, έχει ιδιαίτερη σημασία η διασύνδεσή της με το εβραϊκό λόμπι.

— Το πακέτο αυτό το έχει πάρει πάνω του ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης, ο οποίος μάλιστα έπεισε τους Ισραηλινούς να γίνει κοινή διάσκεψη της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι.



• Ασφυκτικό το πρέσινγκ που ασκείται στον Σ. Δήμα, ο οποίος έχει διαπράξει ένα σοβαρότατο λάθος, αφού έφτασε στο ΥΠΕΞ χωρίς ούτε έναν δικό του άνθρωπο, εκτός από τον δημοσιογράφο Τ. Μουσά. Έτσι, παραμένουν γύρω του, ελέγχοντας πλήρως το σύστημα του υπουργείου, οι κ. Ζέπος και Παναγόπουλος, με τη συνδρομή και των νεωτέρων που τον συνοδεύουν στα ταξίδια του.


— Στο Σκοπιανό τα πράγματα δεν πάνε και τόσο άσχημα, καθώς, παρά την επικοινωνιακή εκστρατεία που έχει εξαπολύσει ο κ. Γκρούεφσκι, οι σύμμαχοι -και κυρίως οι Αμερικανοί- δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μετακινηθούν από την απόφαση του Βουκουρεστίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι... καθαρίσαμε, γιατί το Σκοπιανό θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Αν, μάλιστα, κρίνουμε από τις δηλώσεις και τις εξυπνακίστικες ντρίπλες του κ. Γκρούεφσκι, αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο είναι η θέση για erga omnes ονομασία... Αυτή θέλουν να κάψουν, και το επιχειρούν πια με κάθε τρόπο. Ας ελπίσουμε ότι η erga omnes χρήση του νέου ονόματος παραμένει ως «κόκκινη γραμμή».
— Στην Κύπρο τα κόμματα (εκτός του ΑΚΕΛ) δεν έχουν σκοπό να αφήσουν στην τύχη τους τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που αποτελούν και τον μεγάλο θησαυρό της χώρας. Έτσι, με ειδική διάταξη που πέρασε από τη Βουλή αφαιρούν τον χειρισμό των ενεργειακών θεμάτων από την υπουργό Εμπορίου και Ενέργειας Πραξούλα Αντωνιάδου, η οποία τώρα έχει κινήσει γη και ουρανό (σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ), ώστε ο κ. Χριστόφιας να αναπέμψει τον νόμο.
— Το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά, βλέπετε, η κ. Αντωνιάδου έχει δημόσια και εγγράφως υποστηρίξει ότι το φυσικό αέριο πρέπει να εξαχθεί από την Κύπρο μέσω... Τουρκίας. Και είναι φυσικό το μήνυμα που στέλνεις στην Άγκυρα να είναι απολύτως λανθασμένο, καθώς αντιλαμβάνονται ότι, εφόσον έχεις ανάγκη την Τουρκία για να εκμεταλλευτείς τους φυσικούς πόρους σου, θα κάνεις και μία και δύο και τρεις και παραπάνω υποχωρήσεις στο Κυπριακό…



• Στη Λευκωσία, πάντως, δείχνουν μάλλον να κοιμούνται κατά την κρίσιμη στιγμή, καθώς, ενώ κρατούν σε εκκρεμότητα τους Ισραηλινούς για το πώς θα γίνει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, η ισραηλινή πλευρά βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με Κίνα, Ινδία και άλλες χώρες της Ανατολής για εξαγωγή του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα για την Κύπρο είναι τεράστιο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι Ισραηλινοί θα προτιμήσουν να φτιάξουν αγωγούς από τη Μεσόγειο προς το Ελάτ, το λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, όπου ήδη οι Κινέζοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για την κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου…

— Δεν ξέρω τι θα συμβεί στην Α' Αθηνών και πόσους βουλευτές θα εκλέξει η ΝΔ, αλλά αυτό που ήδη κυκλοφορεί ευρέως είναι ότι από την επομένη των εκλογών έχει καπαρωθεί η θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Και το όνομα αυτού; Ανδρέας…


• Τι ακριβώς γίνεται με την ΕΔΕ για χρηματισμό στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Ερεβάν; Ο πρέσβης, ο πρώην προϊστάμενος ΟΕΥ εμπλέκονται; Μήπως κάποιοι άλλοι; Έγινε ο σχετικός έλεγχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς;
http://borioipirotika.blogspot.com/2012/03/blog-post_7106.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου