Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

20 χρόνια ΚΕΑΔ


Ρεπορτάζ και βίντεο από το επετειακό συνέδριο στα Τίρανα

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή μελλών και φίλων του ΚΕΑΔ, την παρουσία του υφυπουργού εξωτερικών της Ελλάδος κ. Δ. Δόλλη, του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας κ. E. Rama της 2η στην τάξη του κυβερνόντως Δημοκρατικού Κόμματος και προέδρου της Αλβανικής Βουλής κ. Topalli, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τίρανα Επετειακό Συνέδριο, για τα 20 χρόνια παρουσίας στην πολιτική της Αλβανίας του Κόμματος Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ).



ΝΤΟΥΛΕΣ

Στην ομιλία του ο κ. Ντούλες αφού εξέφρασε την τιμή του προς τον πρώτο πρόεδρο, αείμνηστο Βασίλη Μέλιο στην συνέχεια είπες πως «το ΚΕΑΔ ιδρύθηκε ως μία ανάγκη της πολικής εκπροσώπησης της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, μετά την απαγόρευση της Ομόνοιας, αλλά πολύ σύντομα έγινε και ο εκπρόσωπος του βλαχόφωνου πληθυσμού, των Σέρβων, των Μαυροβουνίων και άλλων κοινωνικών ομάδων. Η πολυεθνικότητα και πολυθρησκευτικότητα του το κάνουν να μοιάζει με μια μινιατούρα της Ευρώπης γιατί αυτή ακριβώς η πολυχρωμία είναι που εκπέμπει στην κοινωνία της αρχές της Ευρώπης που είναι η αρμονία και τα μηνύματα ειρηνικής συμβίωσης». Στη συνέχεια ο κ. Ντούλες εξήρε τη συμβολή του κόμματος του στον εκδημοκρατισμό της χώρας, είπε πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και και αυτό φαίνεται από τη δεύτερη άρνηση της Ε.Ε. για να δώσει στην Αλβανία το πρόσκληση για ένταξη. Είπε ακόμα πως οι προνομιακές σχέσεις που έχει το κόμμα του με την Ελλάδα, συνέβαλλαν ώστε η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρος στην ένταξη της Αλβανίας στο Νάτο, όπως θα είναι και στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε.


Ως προς την συμμετοχή στις αλβανικές κυβερνήσεις είπε το κόμμα του στις διαφορές κυβερνήσεις δεν ενεπλάκει σε κρούσματα διαφθοράς, όπως έγινε με άλλα μικρά κόμματα και ότι είναι έτοιμο να συμβάλει ξανά σε μία νέα κυβέρνηση, κάνοντας παράλληλα έκκληση για να επιστρέψουν όσοι απομακρύνθηκαν από το κόμμα.


RAMA

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου άφησε να εννοηθεί δεδομένη ση συμμαχία των δύο κομμάτων, εκτίμηση την 20η παρουσία του ΚΕΑΔ και έπλεξε για μια ακόμη φορά το εγκώμιο του Βαγγέλη Ντούλε. Κατηγόρησε αυτούς που απομακρύνθηκαν από το ΚΕΑΔ προς το ΔΚ, προσθέτοντας πως τωρα πρέπει να αισθάνεσται πιο απελευθερωμένοι ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον Sali Berisha


TOPALLI
Τυπική στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής, εκτίμησε την 20ηπαρουσία του ΚΕΑΔ και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αείμνηστο πρόην πρόεδρο Βασίλη Μέλιο.


ΔΟΛΛΗΣ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Δημήτρης Δόλλης, επικεντρώθηκε στο χαιρετισμό του στις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας πως η Ελληνική Μειονότητα είναι ένα βασικό κριτήριο στις σχέσεις των δύο χωρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου