Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ηλεκτρονικά θα μετρηθούν τα ψηφοδέλτια στις ερχόμενες εκλογές στην Αλβανία



Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αλβανία ανακοίνωσαν τα πρώτα σημεία στα οποία συμφωνούν για τη νέα εκλογική μεταρρύθμιση. Από τον ΟΑΣΕ προτάθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου πριν από ένα χρόνο, ωστόσο μόλις χθες ανακοινώθηκαν τα πρώτα σημεία που συμφωνησαν και έχουν ως εξής:
1. Όλα ψηφοδέλτια θα καταμετρηθούν με ηλεκτρονικό τρόπο (scanner). Αυτά που δεν τα αναγνωρίζει το μηχάνημα θα περνούν από επιτροπή

2. Τα εκλογικά κέντρα θα είναι μόνο σε δημόσιους χώρους και όχι σε ιδιωτικούς.
3. Δεν θα υπάρχουν εκλογικά κέντρα κάτω από 200 ψηφοφόρους και όχι πάνω από 1000
4. Ο Κανονισμός λειτουργίας του KQZ (Κεντρική Εκλογική Επιτροπή) θα εγκλίνεται με αυξημένη πλειοψηφία που σημαίνει ότι η απόφαση απαιτεί συναίνεση των εκπροσώπων και των δύο μεγάλων παρατάξεων
Τα χωριά που δεν συμπληρώνων τους 200 ψηφοφόρους ή δεν έχουν κάποιο δημόσιο κτήριο, θα πρέπει να ψηφίσουν στο εκλογικό κέντρο κάποιου διπλανού χωριού. Αυτή η ρύθμιση θα δημιουργήσει κάποια αναστάτωση και σε κάποια απομακρυσμένα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας όπως το Κρα, το Γαρδικάκι, το Κούδεσι και κάποια χωριά του Πωγωνίου που δεν έχουν κάποιο δημόσιο κτίριο.
Η τελική συμφωνία της οποία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο σύστημα κατανομής των εδρών, αναμένεται να ανακοινωθεί τέλος Απριλίου.




Μετά την Εσθονία, η Αλβανία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που εντάσσει το ηλεκτρονικό σύστημα στις εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου