Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η τουρκική ΤΙΚΑ ( ΥΔΑΣ) αναστηλώνει τζαμιά στην Αλβανία





Η ΤΙΚΑ ( η αντίστοιχη ΥΔΑΣ) του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών, Διεθνής Τουρκική Υπηρεσία για Συνεργασία και Ανάπτυξη, υπέγραψε στα Τίρανα με τις υπηρεσίες του Αλβανικού Υπουργείου Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού σχετική σύμβαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος εκτέλεσης έργων ύψους 5 εκατομμυρίων Δολαρίων ΗΠΑ για την συντήρηση μουσουλμανικών τεμενών σε διάφορες πόλεις.

Ο Συντονιστής του Γραφείου της ΤΙΚΑ στα Τίρανα Yahya Gulseven μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Μνημείων Απολλών Μπάτσε, δήλωσε ότι « αποφασίσαμε να διαθέσουμε τα κονδύλια και σ’ αυτό τον τομέα διότι θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα τομέα στον οποίο η Αλβανία έχει ανάγκες». Με την Τουρκική χρηματοδότηση θα αναστηλωθούν τα Τζαμιά στο Κάστρο της Πρέζα, αυτό στο Παζάρι της Κρούγια, της Ναζιρέσα στο Ελμπασάν, του Μολυβιού στο Μπεράτι και του Ιλιάζ Μπέη Μιραχώρι στην Κορυτσά. Τα συγκεκριμένα σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού επιλέχθηκαν και διότι αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης αλλά και διότι είναι τζαμιά που εξυπηρετούν τις τοπικές κοινότητες των μουσουλμάνων.

Ας σημειωθεί επί της ευκαιρίας ότι σε ημερολόγιο της Τουρκικής εταιρίας που ελέγχει την σταθερή τηλεφωνία στην Αλβανία και μία κινητή με θέμα της πόλεις της Αλβανίας, υπήρχαν φωτογραφίες με προβολές των μουσουλμανικών τεμενών τους.

Ωστόσο ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Μνημείων άφησε να εννοηθεί ότι η συνεργασία με την ΤΙΚΑ θα έχει μέλλον και ότι θα χρηματοδοτήσει και αναστηλώσεις εκκλησιών. Είναι γνωστό το πρόβλημα όπου ακόμη η Αλβανική πολιτεία, με πρόφαση ότι είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία πολιτισμού παρακρατεί και δεν έχει παραδώσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία αρκετά λατρευτικά Ορθόδοξα κτίσματα.

http://www.deropoli.com/?p=8640

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου