Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως κατά τις χωματουργικές εργασίες που εκτελούνται στο μεσαίο τμήμα του ποταμού Ντεβόλι (Devolli) και αφορούν στην κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου. Αποστολή αλβανών αρχαιολόγων της Υπηρεσίας Αρχαιολογικής Διάσωσης βρίσκονται στην περιοχή του Γκράμσι τις τελευταίες εβδομάδες για την καταγραφή των ήδη αποκαλυφθέντων αλλά και τον εντοπισμό άλλων σημείων με ευρήματα. Οι αρχαιολόγοι μιλούν για τον εντοπισμό τεσσάρων χώρων: δύο της προϊστορικής περιόδου και άλλους δύο της Ελληνιστικής περιόδου. Πρόκειται για δύο τύμβους ενώ αυτά που ανήκουν στην πρώιμη Ελληνιστική περίοδο είναι οργανωμένοι οικισμοί.
Οι αρμόδιοι μιλούν για σημαντικό και μεγάλου ενδιαφέροντος αρχαιολογικό χώρο καθώς όλα αυτά ήρθαν στο φως σε ακτίνα μόλις 10 χλμ, ενώ συνεχίζουν την έρευνα και ψηλότερα στα όρη της δυτικής Κορυτσάς, δηλαδή τη Μογκλίτσα κ.α. Ας αναφερθεί ότι η πεδιάδα της Κορυτσάς και ειδικά η κοιλάδα του Δεβόλι είναι πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα καθώς η περιοχή είχε ζωή από αρχαιοτάτων χρόνων και μέχρι το Βυζάντιο με τις Βασιλικές στην Οχρίδα και τη Λυχνία κοντά στο σημερινό Πόγραδετς. Επίσης η περιοχή υπήρξε άμεσα συνδεδεμένη με την διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας που ξεκινούσε στο Δυρράχιο προς Ανατολή.
Εμμέσως πλην σαφώς οι αρχαιολόγοι που κάνουν την συγκεκριμένη έρευνα εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τόσο τα ευρήματα που έχουν διαπιστωθεί ήδη, όσο και άλλα κινδυνεύουν να χαθούν καθώς ο χώρος προβλέπεται να πλημμυρίσει απ’ τη δημιουργία του κεντρικού φράγματος και δύο ακόμη μικρότερων.
Στη φάση που βρισκόμαστε, – δήλωσαν οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Αρχαιολογικής Διάσωσης, καθήκον μας είναι η εντατική διαπίστωση αρχαιολογικών δεδομένων. Με την ολοκλήρωση θα συντάξουμε έκθεση που θα εγκριθεί απ’το Κρατικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι ίδιοι έκαναν γνωστό ότι η έκθεση θα περιέχει και τα κόστη ανασκαφών που θα χρεωθεί ο όμιλος που κατασκευάζει το υδροηλεκτρικό έργο, μια μεγάλη Αυστριακή κοινοπραξία.
Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη περιοχή επιδεικνύεται έστω μια στοιχειώδη ευαισθησία. Κατά την κατασκευή του οδικού άξονα από Σκοπιανή και Τουρκική εργολήπτρια εταιρία, από Ρογκοζίνα προς τα Αλβανο – Σκοπιανά σύνορα, εντοπίστηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και ανεπιστρεπτί.
http://www.deropoli.com/?p=8636
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου