Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μια συνέντευξη που αξίζει να σχολιαστεί




του συνεργάτη.
Η απήχηση που είχε σε όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης στην Αλβανία, έντυπα και ηλεκτρονικά η συνέντευξη που είχε την Τρίτη το βράδυ σε μεγάλο ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Βαγγέλης Ντούλες, αποδεικνύει απ’ την μια την οξύτητα του πολιτικού του λόγου και απ’ την άλλη τη στεγανότητα που παρατηρείται στον αλβανικό δημόσιο λόγο για τέτοιες άμεσες ιδέες. Δεν είναι εξ άλλου η πρώτη φορά που ο οξύς πολιτικός λόγος του συγκεκριμένου πολιτικού, αρχηγού του πολιτικού σχήματος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας διεγείρει την πολιτική συζήτηση στην Αλβανία. Αυτή τη φορά απ’ τη μια λόγω της δηλείας που έχει καταλάβει τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν, καθώς έχουν οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη ακινησία και απ’την άλλη καθώς το ΚΕΑΔ προετοιμάζεται για το μεγάλο Συνέδριο – εκδήλωση στα Τίρανα τα όσα ειπώθηκαν απ’ τον πρόεδρό του απασχολούν ιδιαίτερα τον πολιτικό σχολιασμό. Χωρίς περιστροφές ο κ. Ντούλες τοποθετήθηκε τόσο σε ζητήματα γενικής πολιτικής κατάστασης στη χώρα απ’ τη σκοπιά του πολιτικού σχηματισμού του, ιδιαίτερα όμως στάθηκε σε ζητήματα σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας τα οποία θέλωντας ή μη επηρεάζουν τα εσωτερικά της Αλβανίας και την προοπτική της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ.
Η ξεκάθαρη θέση του προέδρου του ΚΕΑΔ ότι πίσω απ’ την έκδοση διαβατηρίων στην Αλβανία σε ηλικιωμένα άτομα που αναφέρει ως τόπος γέννησης τους την αφηρημένη γεωγραφική τοπωνυμία «Τσαμουριά» κρύβεται μια προκλητική ενεργεια την οποία πληρώνουν οι πολίτες που γι αυτό το λόγο δεν διέρχονται τα σύνορα, ξύπνησε και πάλι κύματα στην λεγόμενη κοινότητα των Τσάμηδων. Ωστόσο ο κ. Ντούλες είπε το αυτονόητο, ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε διοικητική μονάδα που να έφερε το όνομα «Τσαμουριά», ως δήμος, επαρχία ή νομός. Προφανώς η περί του Θυάμι ποταμού περιοχή λέγονταν και Θυαμουριά και ως γραμματιική παραφθορά Τσαμουριά και καμιά άμεση σχέση δεν έχει με τον σωβινισμό και τις εδαφικές διεκδικήσεις που εγείρει ο Ιντρίζι και ο Ταχίρι που ασκούν εθνικιστική πολιτική στην Αλβανία εν ονόματι της ψευδουπόθεσης των Τσάμηδων. Επανήλθαν και οι δύο με το ίδιο απειλητικό φρασεολόγιο έναντι του κ. Ντούλε. Χθες το βράδυ ο Ταχίρι και σήμερα ο Ιντρίζι ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ουκ ολίγα αλλά 9500 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ελληνικής επικράτειας διεκδικεί να πάρει για να ικανοποιήσει την άρρωστη φαντασία του. Και επίσης προσπαθεί να κατηγορήσει τον Βαγγέλη Ντούλε ως αναχρονιστικό πολιτικό τον οποίο δεν εμπιστεύεται ούτε η ΕΕΜ. Αυτά και δεν περίμενε κανείς άλλα απ’ τον Ιντρίζι. Εκείνο όμως που είναι προκλητικό είναι το ενδεχόμενο στη συγγραφή της δηλώσεως να έβαλε το χεράκι του και βουλευτής ελληνικής καταγωγής ο οποίος εθεάθη σήμερα πρωί – πρωί να πίνει καφέ με τον έταιρο βουλευτή του τσάμικου κόμματος Ταχίρι και να τον συγχαίρει που χθες βράδυ προσέβαλε τον Βαγγέλη Ντούλε.
Αλλά επί της συνέντευξης ας σταθούμε, και να κρατήσουμε επίσης την ακεραιότητα της τοποθέτησης. Ελληνοπρεπής σε όλες τις λεπτομέρειες, θαρραλέα, νηφάλια και επίσης ώριμη πολιτικά. Και για το λόγο αυτό είχε την απήχηση που είπαμε στα ΜΜΕ και προκαλεί τις αντιδράσεις που προκαλεί. Καιρός να αντιδράσει ανάλογα και όλο το σώμα της ΕΕΜ διότι κάποια κέντρα στρέφοντας τα βέλη κατά του Προέδρου του ΚΕΑΔ έχουν αποκαλύψει τα ενδότερα αισθήματα για το σύνολο του ελληνισμού της Αλβανίας και ευρύτερα.

http://www.deropoli.com/?p=8907

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου