Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

100.000 μετανάστες θα επιστρέψουν στην Αλβανία






Αντίκτυπο και στην γειτονική Αλβανία έχει η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και φυσικά η κρίση στην Ελλάδα, κυρίως σε ότι αφορά την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, που ζούσαν και εργάζονταν στην χώρα.


Μέχρι στιγμής έχουν επιστρέψει περίπου 40.000 άνθρωποι και αναμένεται να φτάσουν τους 100.000, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας της Αλβανίας, Σπύρο Ξέρα, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη και τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης.
Κάλεσε παράλληλα την ελληνική πλευρά των συνόρων να ενισχύσει τις επενδύσεις της στην Αλβανία, όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος και να αναπτυχθούν περαιτέρω οι οικονομικές συνεργασίες.
«Η ευρωπαϊκή κρίση σαφώς επηρεάζει και την Αλβανία. Όμως έχουμε λάβει μέτρα και από το 2005 βλέπουμε οικονομική ανάπτυξη. Μας βοηθούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα στις Εφορίες και τα Τελωνεία, με αποτέλεσμα να έχουμε έσοδα και να κάνουμε τις δικές μας πολιτικές. Λόγω της κρίσης περιμένουμε να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός ανέργων μόλις λήξουν τα επιδόματα ανεργίας. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, ανοίξανε δουλειές. Περιμέναμε περίπου 100.000 και ως τώρα έχουν επιστρέψει περίπου 30.000 με 40.000. Χρειάζεται να υπάρξει οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα και καλώ τις επιχειρήσεις να επενδύσουν εδώ», σημείωσε.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου