Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Μετανάστες στην Ελλάδα, ή μετανάστες στην Πατρίδα. Αυτό είναι το δίλημμα της γενιάς των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα. ΒΙΝΤΕΟ


"Πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουμε, αλλά ένα από τα βασικά προβλήματα είναι το θέμα των παιδιών, γιατί θα είναι πρόσφυγες, όπως ήμασταν εμείς εδώ. Θα είναι πρόσφυγες στη χώρα τους. Το δεύτερο πρόβλημα είναι αυτό της απασχόλησης. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για όσους είναι εκεί. Αν πάμε κι εμείς είναι θα δημιουργηθεί μεγάλη συμφόρηση και ανεργία. Το κράτος δεν έχει κανένα σχέδιο, δεν βλέπει ουσιαστική πρόσβαση στην εργασία εκεί », λέει ο Πετρίτ Vukaj στο Top Channel.



Ακόμα δεν υπάρχει επίσημος αριθμός για να ξέρουμε πόσοι Αλβανοί μετανάστες έχουν φύγει από την Ελλάδα μετά από την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης το Μάιο 2010.

Αλλά είναι γεγονός ισχυρίζονται οι καθηγητές του αλβανικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη, ότι θέμα ημέρας κάθε οικογένειας μετανάστη είναι η επιστροφή στην πατρίδα του.
"Η Συζήτηση της ημέρας τώρα, ανάμεσα στους Αλβανούς, είναι η επιστροφή στην πατρίδα τους. Αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που τους εμποδίζουν, γιατί δεν ξέρουν πως θα είναι εκεί, αν όντως θα βρουν δουλειά », λέει η Ίρις Hajdinaj, Αλβανίδα δασκάλα στη Θεσσαλονίκη.
«Το ενδιαφέρον των γονέων είναι αν το παιδί είναι έτοιμο να προσαρμοστεί στο αλβανικό σχολείο, εάν επιστρέψει," προσθέτει η Aurela Konduri, αλβανίδα δασκάλα στα Γιαννιτσά


Έτσι εξηγείται το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και του αυξανόμενου αριθμού των Αλβανών μαθητών στο σχολείο του Συλλόγου "Μητέρα Τερέζα".
"Παρατήρησα ότι υπάρχει μια τάση φυγής των μεταναστών που συζητιέται γενικώς. Και ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών στο Σύλλογό μας που παρακολουθούν τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας φέτος αποδεικνύει την αύξηση αυτού του κινδύνου, της σκέψης αυτής που επικρατεί στην αλβανική κοινότητα της Θεσσαλονίκης ", λέει η Valbona Hustyna, μία άλλη Αλβανίδα δάσκαλα του αλβανικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη .
"Ήρθει ο καιρός που δεν μπορούμε να σπρώξουμε άλλο εδώ. Το μυαλό μας να επιστρέψουμε στην Αλβανία ", δήλωσε ο Βασίλ Maci, κατασκευαστής..


“Mendojmë se do të kthehemi, por një nga problemet kryesore është çështja e fëmijqve, shkollimi i fëmijqve, se do të jenë refugjatë siç ishim ne këtu. Do të jenë ata refugjatë në vendin e tyre. Problemi i dytë është ai i punësimit. Nuk ka punë për ata që janë atje. Po të shkojmë edhe ne është dyndje shumë e madhe dhe papunësi. Vetë shteti nuk ka ndonjë projekt, nuk sheh ndonjë qasje reale për punë atje”, thotë Petrit Vukaj, teknik ndërtimi.
Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) που παρουσιάστηκε και στα Τίρανα, δείχνει ότι η πλειοψηφία των αλβανών μεταναστών είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν στην Αλβανία μετά από την εκτίμηση ότι υπάρχει υψηλή ανεργία, φτώχεια, έλλειψη τάξης και ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης γίνονται κάθε μέρα πιο εμφανής.
"Αλλά ακόμα κι αν φύγεις, όπως συζητούν στα καφενεία καφετέριες, λένε ότι και στην Αλβανία είναι πολύ δύσκολα», δήλωσε ο Μανώλης DOMΙ, εργάτης οικοδομών.


Μετανάστες στην Ελλάδα, ή μετανάστες στην Πατρίδα. Αυτό είναι το δίλημμα αυτής της γενιάς των Αλβανών που για περισσότερο από δύο δεκαετίες προσπάθησε να ενσωματωθεί σε μια ξένη χώρα και το πέτυχε, και τώρα η αβεβαιότητα για το μέλλον από την οικονομική κρίση και η κατάσταση στην Πατρίδα την βάζει αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου