Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Σπύρος Ξέρας συναντήθηκε και συζήτησε με την Περιφερειακή Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης


Συνεργασία για την αύξηση της στήριξης των επαναπατριζόμενων μεταναστών.





Η βελτίωση της περίθαλψης για τους μετανάστες και η παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών που παρέχουν πληροφορίες και υποστήριξη για τους μετανάστες που επιστρέφουν στη χώρα τους, ήταν το επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών κ. Σπύρο Ξέρα και της Περιφερειακής Διευθύντριας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ, διεθνώς ΙΟΜ), κας Renat Held.



Ο Υπουργός ενημέρωσε την κα. Held για τις προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή των προτεραιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, της απασχόλησης και της μετανάστευσης. Εστιάζοντας στο τελευταίο, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι τελικά , η προσοχή των δομών του Υπουργείου επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ικανότητας των ιδρυμμάτων να υποδεχτούν και να βοηθήσουν τους επαναπατριζόμενους κυρίως από τις γειτονικές χώρες λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία περιέλαβε τις οικονομίες τους.




"Η ροή των επαναπατριζόμενων μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, είπε ο Υπουργός, αλλά είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε περίπτωση αύξησής της. Στους Παλιννοστούντες δόθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες αμέσως και πλήρως για τη νομοθεσία και την κατάσταση στην αγορά εργασίας, στις κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, κλπ.. Επίσης, στους Αλβανούς οι οποίοι χρειάζονται άμεση υποστήριξη παρασχέθηκε οικονομική βοήθεια, επαγγελματική κατάρτιση και υπηρεσίες διαμεσολάβησης στην αγορά εργασίας. "


«Η επιστροφή των Αλβανών πολιτών από τη μετανάστευση μετά από 20 χρόνια έχει φέρει μια αναβίωση της αγοράς εργασίας στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, καθώς οι περισσότεροι από τους επιστρέφοντες στην αγορά εργασίας προσφέρουν μεγαλύτερες ικανότητες, αυξάνοντας ποιοτικά και ποσοτικά τον ανταγωνισμό. Έτσι, η αγορά εργασίας προσφέρει τώρα πιο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που επιστρέφουν έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους έχοντας ελευθερώσει στην αγορά όχι μόνο χρήματα, αλλά και έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας. "




Η κα Held ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Ξέρα για την υπέροχη συνεργασία του με τοΔιεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ΔΟΜ στα Τίρανα και φάνηκε πρόθυμη να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες των αλβανικών θεσμών στον τομέα της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης ενός συνολικού και αξιόπιστου συστήματος.


Οι συνομιλητές συμμερίστηκαν την άποψη ότι η ανάπτυξη της κυκλικής μετανάστευσης, τον τελευταίο καιρό, ειδικά με την Ιταλία είναι μία από τις πιο θετικές εξελίξεις στον τομέα της μετανάστευσης, επειδή η αλβανική κοινωνία και οικονομία έχουν τις ανάγκες του κεφαλαίου και των δυνατοτήτων που παρέχουν οι μετανάστες, ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από μια επιτυχημένη ιστορία μετανάστευσης.


Στο τέλος, ο Υπουργός Εργασίας και η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΔΟΜ εξέφρασαν την ετοιμότητα για την ανάληψη κοινών προγραμμάτων με άμεσες επιπτώσεις για τους Αλβανούς μετανάστες σε άλλες χώρες και των επαναπατριζόμενων στη χώρα.
neavι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου