Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Αλβανία: Σε ιδιώτες τα κάστρα και τα πολιτιστικά μνημεία για εκμετάλλευση





Απρίλιος 21, 2012.
Το σχέδιο της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα κάστρα και τα πολιτιστικά μνημεία σε ιδιώτες επενδυτές, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και το θέμα έχει γίνει πολιτικό θέμα, σημειώνει σε σχετική αναφορά του του πρακτορείο Ρόιτερς που έχει ως τίτλο «Εμπειρογνώμονες αντιτάσσονται στα σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης για παραχώρηση των ιστορικών κάστρων».



Το δημοσίευμα- το οποίο αναπαράγεται από τα ΜΜΕ της Αλβανίας- εστιάζει το ενδιαφέρον του στο κάστρο Πετρέλα, το οποίο χρονολογείται από την βυζαντινή εποχή, όταν χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον Α΄. Ένα μέρος του κάστρου ξαναχτίστηκε από ένα τοπικό επιχειρηματία, ο οποίος άνοιξε ένα εστιατόριο στην κορυφή ενός από τους πύργους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επισκεπτών στο κάστρο.


Η αλβανική κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό αποτελεί θετικό σημάδι και έχει προγραμματίσει να παραδώσει σε μακροπρόθεσμη παραχώρηση περίπου 40 ιστορικά κάστρα και πύργους σε ιδιώτες επενδυτές.


Στο σχεδιασμό αυτό η αλβανική κυβέρνηση βρίσκει έντονες αντιδράσεις από τους αρχαιολόγους και τους τοπικούς ιστορικούς.


Ωστόσο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα διακινδυνεύσουν τα ιστορικά μνημεία και κατηγορεί τους επικριτές που προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν το θέμα αυτό.
Ο σύμβουλος του γραφείου του πρωθυπουργού, καθηγητής Νεριτάν Τσέκα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο που θα ιδιωτικοποιήσει τα μνημεία.


--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου