Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Ο Σαλί Μπερίσα απαντά στις επικρίσεις

Την καθιερωμένη συνάντηση με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του επέλεξε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα για να απαντήσει σε επιθέσεις που δέχτηκε από τον αλβανικό Τύπο σχετικά με τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, από την 'Αγκυρα, ότι ο αλβανικός λαός συνδέεται με σχέσεις αίματος με τον τουρκικό λαό.
Θεωρώντας δεδομένη τη συνέχεια του αλβανικού λαού από τους Ιλλυριούς, ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι «… η καταγωγή των ιλλυρικών φύλλων και η καταγωγή των τουρκικών φύλων είναι ξεκάθαρα γνωστή… Αυτό αποτελεί στοιχειώδη γνώση των σχολικών εγχειριδίων όλων των επιπέδων».

«Αλλά να σκεφτείς ότι μόνο το αίμα των φυλών αποτελεί τη μόνη σχέση αίματος, αυτό είναι γελοίο» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «στην Τουρκία ζουν περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Αλβανοί και υπάρχουν πολλοί μικτοί γάμοι».
Ο κ. Μπερίσα υπογράμμισε την προσφορά των Αλβανών στην επικράτηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σημείωσε πως είχε την τιμή να καλέσει «τον έξοχο φίλο των Αλβανών» όπως αποκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παρευρεθεί στους εορτασμούς των 100 χρόνων της ανεξαρτησίας της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πρόσκληση την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά τον κ. Μπερίσα, δέχθηκε με ικανοποίηση.
Αναφερόμενος στις μακρόχρονες διμερείς σχέσεις Τιράνων- 'Αγκυρας, ο κ. Μπερίσα ανέφερε ότι «τα 100 χρόνια προσπαθειών της Αλβανίας για εδραίωση της ανεξαρτησίας και πορείας στο δρόμο της ανάπτυξης συνοδεύτηκαν από εκατοντάδες και χιλιάδες αποφάσεις, οι οποίες ήταν στο καλύτερο εθνικό όφελος των Αλβανών».
Αυτή, είπε, «είναι η ιστορική αλήθεια στην 100η επέτειο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εθνών μας».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις διμερείς σχέσεις την τελευταία εικοσαετία, είπε ότι γνώρισαν δυναμική ανάπτυξη σε όλα τα πεδία, ανταποκρινόμενες «στο ύψος των φιλικών αισθημάτων που τα έθνη και οι χώρες μας τρέφουν αμοιβαίως».
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία και οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 9 φορές.

Οι σημαντικότεροι τομείς συνεργασίας αφορούν, κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό, την ενέργεια, τον τουρισμό και την άμυνα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπερίσα, κατά την επίσκεψή του στην 'Αγκυρα έλαβε επίσης όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις από τον κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία στηρίζει τα σχέδια για τη διέλευση των αγωγών αερίου από το αλβανικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου