Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Στέλνουν ευχές στο δάσκαλό τους Θωμά Λώλη



Γιώργος Χαρίσης, πρώην μαθητής του


Οι πρώην μαθητές του τιμημένου δάσκαλου Θωμά Λώλη, από το Αλύκο και τα γύρω χωριά του Βούρκου στέλνουν εγκάρδιες ευχές στο δάσκαλό τους.
Ήταν συγκεντρωμένοι, τούτες τις χρονιάρες μέρες, ηλικιωμένοι και συζητούσαν. Πρωτεύων στις αναμνήσεις τους ήρθε το τότε σχολείο και η μαθητική ζωή τους.


Σχολική χρονιά 1948-1949. Ο Γιώργος Χαρίσης συνεχίζει την κουβέντα : « Χωρίς άλλο όλοι μας θυμούμαστε, γιατί δυο δασκάλους είχαμε τότε : τον κ. Θωμά Λώλη από τη Σχωριάδες Πωγωνίου και τον αείμνηστο Κώστα Κατσιάνη από τα μέρη μας. Και οι δυο χρυσοί άνθρωποι, που με το έργο τους έκαμαν να μη τους ξεχάσουμε ποτέ.


Πολλές φορές ρωτούσαμε τον εκδότη της εφημερίδας, τον κ. Θ.Βεζιάνη για τον δάσκαλό μας τον Θωμά και μαθαίναμε καλά νέα. Χαρήκαμε που είναι γερός και καλά και ήπιαμε στην υγεία του από ένα ποτήρι κρασί. Και συνεχίσαμε , τώρα , για τον δάσκαλο Θωμά,άνθρωπος καλός , δάσκαλος καλός και παιδαγωγός άριστος. Θυμούμαστε πολλά. Μας έκανε μαθηματικά, γυμναστική και άλλα. Για όλα τα μαθήματα που κάναμε μαζί του, ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι , γιατί το μάθημα το εξηγούσε πολύ καλά και προσπαθούσε και οι αδύνατοι μαθητές να αφομοιώσουν το μάθημα. Ήταν πολύ αγαπητός με όλους εμάς, τους μαθητές του.


Στο 7τάξιο σχολείο του Αλύκου ερχόταν μαθητές απ’ όλα τα γύρω χωριά, από το Βριώνι, από την Κρανιά κλπ. , περνούσαν μέσα από τα νερά της Μπίστριτσας. Ο δάσκαλός μας ο Θωμάς, μαζί με τον άλλο δάσκαλο ενδιαφέρονταν πολύ, ειδικά το χειμώνα, για να ξεραίνονταν και να ζεσταίνονταν. Πονούσε ο δάσκαλός μας για τους μαθητές του. Στη γυμναστική μας έμαθε ποδόσφαιρο , που δεν το γνωρίζαμε καθόλου. Κάναμε τόπια με κουρέλια και παίζαμε. Έπαιζε και ο δάσκαλός μας μαζί μας.
Τότε δεν είχαμε βιβλία. Τα μαθήματα τα γράφαμε. Μας έβρισκε χαρτοσακούλες, τις κάναμε τετράδια και γράφαμε με κονδυλοφόρους με πενίτσα».


Οι αναμνήσεις τους ήταν πολλές, κουβέντα τους βάσταξε πολύ και στο τέλος ευχήθηκαν και πάλι τον δάσκαλό τους Θωμά Λώλη « Χρόνια πολλά και καλά». Όμως οι κουβέντες, οι συζητήσεις, οι αναμνήσεις στο Βούρκο για τον δάσκαλο τους Θωμά Λώλη είναι ατελείωτες.






Ο δάσκαλος Θωμάς Λώλης με τη σύζυγο του Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου