Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Περαιτέρω ανάπτυξη των κινεζο-αλβανικών σχέσεων

Ο Αλβανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Έντμοντ Χατζινάστο, συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ουέν Τζιαμπάο, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στη Βαρσοβία που είχε στο επίκεντρο τη συνεργασία της Κίνας με τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Οι κ.κ.Τζιαμπάο και Χατζινάστο συζήτησαν για την εξεύρεση νέων τρόπων συνεργασίας και την υλοποίηση των υπαρχόντων σχεδίων το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης.

«Ήδη, αρκετές κινεζικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την αλβανική αγορά, όμως εμείς επιδιώκουμε την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων και σε τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο χώρο των ορυκτών πόρων και του τουρισμού» δήλωσε ο κ. Χατζινάστο.
Ο Αλβανός αξιωματούχος τόνισε επίσης τη σημασία της κατάρτισης συγκεκριμένων σχεδίων στο χώρο της παιδείας που θα προβλέπουν την επαγγελματική επιμόρφωση φοιτητών στις δύο χώρες και την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας.

Πριν από λίγους μήνες, την εκμάθηση στα αλβανικά σχολεία της κινεζικής ως δεύτερης γλώσσας πρότεινε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλει η αλβανική κυβέρνηση για τη διάδοση της γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού με την ίδρυση του σχολείου του Κομφούκιου στα Τίρανα.
Ο κ. Τζιαμπάο επισήμανε ότι η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει και εργάζεται ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των Αλβανών φοιτητών που σπουδάζουν στην Κίνα, αλλά και στην αύξηση των Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται την Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου