Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Έντονες αντιδράσεις μετά τη έκδοση του ‘Mein Kampf’





Απρίλιος 4, 2012.


Τίρανα.


Η δημοσίευση του βιβλίου ‘Mein Kampf’/ Ο Αγών μου, στην Αλβανίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κοινότητας των Εβραίων της χώρας αυτής των Βαλκανίων, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του εκδότη για το μανιφέστο του ναζιστή Αδόλφου Χίτλερ.



«Είμαι ενήμερος για την ελευθερία της έκφρασης και ότι μπορούν να δημοσιεύονται όλα. Παρόλο όμως αυτά, πιστεύω ότι «Ο Αγών μου» δεν έπρεπε να δημοσιευθεί, είπε ο Dritero Agoli, μέλος της Ένωσης Αλβανών συγγραφέων και καλλιτεχνών, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Οι αλβανικές αρχές έχουν επιβάλει στον εκδότη πρόστιμο 750 ευρώ για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά το βιβλίο δεν έχει απαγορευτεί.


Η έκδοση «Ο Αγών μου» θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση προς τις μελλοντικές γενιές να μην επαναληφθεί ξανά η ίδια τρέλα», γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου ο εκδότης, το οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο αλβανικό αναγνωστικό κοινό. Το βιβλίο πωλείται στην τιμή των 16 ευρώ και το ενδιαφέρον είναι υψηλό.


Από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Οι αντιδρώντες πιστεύουν ότι αποτελεί προπαγάνδα της ναζιστικής ιδεολογίας που εξαιτίας της σκοτώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.


--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου