Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Έλληνες βουλευτές: Tα αποθέματα φυσικού αερίου στο Ιόνιο, είναι ο λόγος που οι Αλβανοί είπαν "όχι" στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών


Ο αλβανικός τύπος ασχολείται ξανά με τη συμφωνία των υδάτινων συνόρων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Επειδή αυτό το θέμα παραμένει επίκαιρο, δείτε τι γράφουν αναφερόμενοι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων:

Κατά την αναφορά στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Σταύρος Δήμας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τη θαλάσσια συνοριακή συμφωνία με την Αλβανία, αλλά απαιτεί από τα επίσημα Τίρανα να βρουν έναν τρόπο για να δώσουν νομική ισχύ στην συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων το 2008, όπως πληροφορεί το πρακτορείο ειδήσεων ΝΟΑ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της ελληνικής διπλωματίας, οι διμερείς σχέσεις θα εξαρτηθούν από την προδιάθεση της αλβανικής πλευράς για την επίλυση αυτού του ζωτικού θέματος για την Ελλάδα, χωρίς να ξεχάσει και τις αναφορές της αλβανικής κυβέρνησης με την ελληνική μειονότητα.


Κατά την συνεδρίαση που κάλεσε για να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Δήμας, δήλωσε ότι σύντομα η Αθήνα θα υποβάλει στην αλβανική κυβέρνηση τις απαιτήσεις της για τη νομιμοποίηση της συμφωνίας των υδάτινων συνόρων και το σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας.
Ο κ.Δήμας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας να αφαίρεσει τον όρο "εθνικότητα" από τα πιστοποιητικά γέννησης και χαρακτήρισε απίστευτη την απογραφή που διεξήχθη από την αλβανική κυβέρνηση.


Από την πλευρά τους οι Βουλευτές της «Νέας Δημοκρατίας» και του «ΛΑΟΣ» αποκάλυψαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την άρνηση της αλβανικής πλευράς να αποδεχθεί τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων. .Σύμφωνα με αυτές, η αλβανική πλευρά υπαγορεύτηκε από εξωτερικούς παράγοντες να πει «Όχι» στη συμφωνία αυτή, καθώς στη θαλάσσια περιοχή των νησιών του Ιονίου υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, που εκτιμούνται σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Για πιο αναλυτικά διαβάστε αποσπάσματα από τη συζήτηση που έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 2011, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου στο πλαίσιοτης συμφωνίας των θαλλάσιων συνόρων με την Αλβανία και την αφαίρεση της εθνικότητας από τα πιστοποιητικά των δημοσίων ληξιαρχείων στην Αλβανία.


Σταύρος Δήμας (Υπουργός Εξωτερικών) :
Στη συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας συζητήσαμε μεταξύ άλλων και το θέμα της εκκρεμότητας της διμερούς συμφωνίας οριοθέτησης που οι κυβερνήσεις μας υπέγραψαν το 2008 μετά από διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το θέμα αυτό θα είναι στις προτεραιότητες μας και στις επαφές που θα έχουμε με τις νέες κυβερνήσεις της Λιβύης και της Αιγύπτου, ενώ με την Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε σε συνεχή συντονισμό.


Παναγιώτης (Πάνος) Παναγιωτόπουλος (ΝΔ): Στην Αλβανία τον τελευταίο καιρό διαμορφώνεται ένα κλίμα ανθελληνικό. Τροφοδοτείται, κυρίως, από δύο πολιτικά κόμματα. Το ένα είναι το εν τω γενάσθαι, η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, την οποία συντονίζει ο αντιπρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, ο κ. Σπαχίου και βεβαίως, στο παρασκήνιο την προωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Τόπι και βεβαίως, το άλλο κόμμα, το κόμμα των Τσάμηδων υπό τον κ. Ιντρίζι. Και τα δύο κόμματα, επειδή κινούνται στη δεξία, πιέζουν το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Μπερίσα, με αποτέλεσμα να υποχρεούται το κόμμα αυτό να κάνει ορισμένους συμβιβασμούς μαζί τους. Έχουμε ταυτόχρονα και το πρόβλημαα του ανθελληνικού κλίματος που εκπορεύεται και καλλιεργείται από τους σοσιαλιστές του κ. Ράμα. Να θυμίσω ότι ο κ. Ράμα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και πέτυχε την ακύρωση της συμφωνίας που είχε συνάψει η χώρα μας με την Αλβανία για την ΑΟΖ. Σωστά το επαναθέσατε, δεν θαα πρέπει κατά τη γνώμη μου να προχωρήσουμε σε νέες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να ζητήσουμε να επανέλθει η συμφωνία της Ελλάδος με την Αλβανία για την ΑΟΖ. Είναι πολύ σημαντική γιατί θέτει, είχε πετύχει να θέσει και να υπογραφούν και αυτό έχει σημασία για τη νομολογία του θέματος και για τη διαμόρφωση ενός δικαιακού καθεστώτος στη γύρω περιοχή μας, είχε πετύχει να γίνει αποδεκτό το καθεστώς της μέσης γραμμής αλλά και το καθεστώς της υπάρξεως ΑΟΖ των νησιών.


Κυριάκος Βελόπουλος (ΛΑΟΣ): Όσο για το θέμα που έθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε σχέση με την Αλβανία και την ΑΟΖ, ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα κύριε Υπουργέ, ότι το πρόβλημα των Αλβανών είναι τα Διαπόντια Νησιά – ο κ. Βρεττός ξέρει πολύ καλά, γιατί συζητήσαμε το θέμα αυτό – είναι το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, που υπάρχει στο σημείο αυτό, ως αντίκλητο της περιοχής Τάπος της Αλβανίας. Αυτό το λένε οι γεωλόγοι. Οι Αλβανοί δεν δέχονται τα Διαπόντια Νησιά στην περιοχή, γιατί είναι 5 δις κυβικά φυσικού αερίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι 5 δις επαναλαμβάνω, επί 100 δολάρια το βαρέλι, μιλάμε για 500 δις, εν πάση περιπτώσει ευρώ. Τόσο είναι το κοίτασμα, το λένε οι γεωλόγοι και εγώ. Άρα λοιπόν, τι θα κάνουμε με αυτή την ιστορία; Δεν με ενδιαφέρει εάν είναι σοσιαλιστές ή εάν είναι δεξιοί αυτοί που κυβερνούν την Αλβανία. Με ενδιαφέρει ότι κάποιοι τους έβαλαν να πουν όχι.


Ιωάννης Κοραντής (ΛΑΟΣ): Είπατε κύριε Υπουργέ τι συζητήσατε με τον Αλβανό ομόλογο σας, δεν δώσατε λεπτομέρειες, εικάζω ότι θα αναφερθήκατε στη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες.
Πιστεύω ότι ορθά η ελληνική πλευρά δεν δέχεται επαναδιαπραγμάτευση, εναπόκειται στην αλβανική πλευρά να τηρήσει τα συμπεφωνημένα, το με ποιες εταιρικές διαδικασίες, αυτό αφορά εκείνη και όχι εμάς. Συνεπώς εκεί πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή της ελληνικής στάσης. Δεν σας άκουσα όμως να αν αναφέρεστε στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σχετικά με την απάλειψη του όρου «εθνικότητα» ή «εθνική καταγωγή» από τα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται από τα ληξιαρχεία, τις ληξιαρχικές πράξεις, που ουσιαστικά οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση, απομείωση, αν όχι εξαφάνιση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο.


Έχω καταθέσει μία σχετική ερώτηση, όπως γνωρίζετε, φαντάζομαι ότι θα έρθει απάντηση. Αλλά διερωτώμαι αν είχατε την ευκαιρία να συζητήσετε το θέμα αυτό με τον Αλβανό ομόλογο σας και εάν ναι, τι σας είπε. Γιατί διαπιστώνουμε όλοι, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει μία, στην πράξη, ανίερη συμμαχία μεταξύ της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, του κόμματος των Τσάμηδων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, αλλά και του Δημοκρατικού, πάλι για δικούς τους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, αλλά με κοινό στόχο την Ελλάδα.


Έχει φτάσει ο εθνικισμός των Αλβανών σε έσχατα σημεία και διερωτώμαι, πράγματι, αν θελήσετε να φέρετε αυτό το ζήτημα της εξαφάνισης του όρου «εθνικότητα» ή «εθνική καταγωγή» στα διεθνή φόρα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για παράδειγμα ή και αλλού.


Σταύρος Δήμας (Υπουργός Εξωτερικών): Με την Αλβανία αναμφίβολα επιδιώκουμε καλές σχέσεις. Η Ελλάδα μάλιστα εργάστηκε για την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στην Αλβανία και ελπίζουμε ότι η υπέρβαση της πολιτικής κρίσης θα συμβάλει στην ενεργοποίηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.
Η Ε.Ε. έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες στην αλβανική πλευρά στις οποίες πρέπει να υπάρξει πρόοδος και στις προτεραιότητες αυτές περιλαμβάνεται ως βασικό στοιχείο ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, κάτι που αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε. στην περασμένη εβδομάδα.


Στο Βίλνιους της Λιθουανίας είχα σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας και συζήτησα ορισμένα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Η Αλβανία γνωρίζει καλά τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική της προοπτική.
Σας είπα για το θέμα της συμφωνίας που δεν ισχύει ακόμη, για την ΑΟΖ, ως σύμμαχοι και αυριανοί εταίροι στην Ε.Ε. περιμένουμε από την Αλβανία να επιδεικνύει περισσότερη ευαισθησία σε θέματα ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Στην κορυφή αυτών βέβαια, βρίσκονται τα θέματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Δυστυχώς, όπως ελέχθη από διάφορους συναδέλφους, συγκεκριμένα περιστατικά τους τελευταίους μήνες μας έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία. Μεταξύ αυτών βρίσκεται φυσικά η απογραφή που ανέδειξε το έλλειμμα εμπιστοσύνης των μειονοτήτων προς την αλβανική πολιτεία, καθώς στο σύνολο τους οι μειονότητες αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν και τέλος οι αποφάσεις της αλβανικής διοίκησης αλλά κυρίως του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, έδωσε εκείνη την περίφημη απόδειξη – εκτός από τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών – και το θέμα του περιορισμού των μειονοτήτων.


Για την Ελλάδα, η Ελληνική Εθνική Μειονότητα αποτελεί γέφυρα φιλίας με την Αλβανία, περιμένουμε λοιπόν από την Αλβανία, αντίστοιχη συμπεριφορά, ώστε να μπορούν οι σχέσεις μας να αναπτυχθούν κανονικά, γιατί το επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να συζητήσουμε διεξοδικά όλα αυτά τα θέματα από την αλβανική κυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαρίσουμε και τις δικές της προθέσεις. Πρέπει να σας πω ότι η μειονότητα ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
neavi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου