Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Μέλη και εταίροι του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν για να συζητήσουν τη διαμόρφωση του ειρηνικού μέλλοντος της περιοχής



Αρχηγοί ΓΕΣ 26 χωρών παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση στα Τίρανα. [Υπουργείο Άμυνας Αλβανίας]


Το NATO μετασχηματίζεται, ωστόσο θα συνεχίσει να επιτυγχάνει ισορροπία και ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη (10 Μαΐου) ο Διοικητής του Αρχηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Χαϊδελβέργη, Πτέραρχος Τζον Μόργκαν, κατά το κλείσιμο του 7ου Συνεδρίου Συνομιλίας Συμμαχικών Αρχηγών ΓΕΣ και Διοικητών Χερσαίων Δυνάμεων, που διενεργήθηκε στα Τίρανα.

Παρευρέθηκαν οι Αρχηγοί των ΓΕΣ από 26 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ -- συμπεριλαμβανομένων, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας, Κροατίας, Τουρκίας και Σλοβενίας. Δέκα χώρες του προγράμματος Σύμπραξη για Ειρήνη έστειλαν εκπροσώπους, μεταξύ των οποίων Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και πΓΔΜ.

Στην τριήμερη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης δυο χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου και δυο της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Ιστανμπούλ.

Ο Πτέραρχος Γκετζ Χάφκε, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων της Συμμαχικής Διοίκησης Δυνάμεων Χαϊδελβέργης δήλωσε στους SETimes πως οι απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή ήταν πολύ μεγαλύτερες πριν από χρόνια. "Έχουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές προς την ασφάλεια", δήλωσε ο Χάφκε.

Την προηγούμενη βδομάδα, το ΝΑΤΟ έστειλε προληπτικά πρόσθετα στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο εν όψει των Σερβικών εκλογών, λόγω του πιθανού αντίκτυπου που θα είχαν οι εκλογές στην ασφάλεια στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

"Εστάλησαν ενισχύσεις για να υπάρχουν σε περίπτωση που προέκυπτε ανάγκη", δήλωσε ο Χάφκε.

Σημείωσε πως ο μετασχηματισμός της βάσης του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη είναι μια από τις προσεχείς αλλαγές. Το προηγούμενο καλοκαίρι, η Συμμαχία ανακοίνωσε πως θα μετατρέψει την αεροπορική βάση στη λιμενική πόλη Σμύρνη της Τουρκίας σε χερσαία διοίκηση -- μία από τις 11 βάσεις της Συμμαχίας που πρόκειται να εξωραϊστούν -- ώστε να μειωθούν τα έξοδα και οι περιττές επαναλήψεις.

"Το επόμενο καλοκαίρι, θα είναι έτοιμες για την αρχική επιχειρησιακή ικανότητά τους. Θα πάρει λίγο χρόνο. Είναι μέρος του γενικού μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Χάφκε στουςSETimes.

Ο Γενικός Ταξίαρχος Βίκτορ Μπερντό, διοικητής των Αλβανικών Χερσαίων Δυνάμεων, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως το επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η εξεύρεση νέων λύσεων -- βάσει της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ και την ιδέα "Έξυπνη Άμυνα" -- για καλύτερη χρήση των αμυντικών πόρων.

Ένας τρόπος επίτευξης αυτού, σύμφωνα με τον Πτέραρχο Φρένι Μαξούτι των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα είναι η δημιουργία περιφερειακών ταγμάτων, επιτρέποντας στις εμπλεκόμενες χώρες να μοιράζονται έξοδα και στρατεύματα.

Ο Μαξούτι δήλωσε στους SETimes πως αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις γειτονικές σχέσεις στην περιοχή.

Ανέφερε πως η Αλβανία θα ήθελε να βοηθήσει άλλες χώρες στην περιοχή ώστε να αποτελέσουν μέλη του ΝΑΤΟ, μέσω εκπαίδευσης και κοινών ασκήσεων -- αλλά επίσης μέσω της δημιουργίας κοινών ικανοτήτων.

Ο Μαξούτι αναφέρει πως οι πρόσφατες εξελίξεις σε Κοσσυφοπέδιο, πΓΔΜ και Κοιλάδα Πρέσεβο είναι πολιτικές και δεν πρέπει να σχολιάζονται από το στρατό.



"Η ασφάλεια πρέπει να εξασφαλιστεί και πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτόνων", αναφέρει ο Μαξούτι στους SETimes.

Ο Μόργκαν τόνισε πως οι συναντήσεις αυτές αποτελούν ευκαιρία για τα μέλη του ΝΑΤΟ, τους εταίρους, τη διοικητική δομή και τη δομή των δυνάμεων να συζητήσουν τις ικανότητες των χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας.

"Οι συναντήσεις αυτές βοηθούν στην ενίσχυση του διαλόγου και ενδυναμώνουν τους δεσμούς μεταξύ των στρατιωτικών Αρχών και των εταίρων του ΝΑΤΟ", ανέφερε η Συμμαχία.

Η επόμενη συνεδρίαση των Αρχηγών ΓΕΣ θα διενεργηθεί το επόμενο έτος.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/features/2012/05/11/feature-02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου