Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν Αλβανοί και Βόσνιοι

Την κατάργηση των αδειών εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική προεδρία της Ε.Ε. μετά από απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά την επιφύλαξη και κάποιες ενστάσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία για ανεπαρκή έλεγχο των συνόρων των δύο χωρών, τελικά η απόφαση ήταν ομόφωνη καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε γραπτώς όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. ότι θα επιτηρεί στενά τις μεταναστευτικές ροές από όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τη Βρετανία και την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, ενώ δεν περιλαμβάνει ούτε την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Πανηγυρισμοί στην Αλβανία

Για απόφαση που κάνει πραγματικότητα «το πιο όμορφο όνειρο των Αλβανών» έκανε λόγο η
κυβέρνηση της χώρας δια στόματος του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Ο κ. Μπερίσα χαιρέτισε την απόφαση αυτή της ΕΕ και δήλωσε ότι είναι μια ιστορική απόφαση και ένα φιλικό μήνυμα της Ευρώπης προς τους Αλβανούς πολίτες στην 98η επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας για το οποίο η κυβέρνησή του δεσμεύεται να συνεργαστεί ώστε αυτή η πράξη εμπιστοσύνης προς την Αλβανία να μη δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στις χώρες της ΕΕ.

Η ατμόσφαιρα στα Τίρανα είναι πανηγυρική, καθώς πολίτες με τα οχήματά τους ξεχύθηκαν στον κεντρικό δρόμο της πόλης Deshmoret e Kombit, κορνάροντας και κρατώντας σημαίες της ΕΕ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.


star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου