Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Εννέα υποψήφιες για ένταξη χώρες


«ΠΟΙΟΣ είναι ο επόμενος;». Αυτός είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου του Ευρωκοινοβουλίου που αναφέρεται στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, με την ευκαιρία της παρουσίασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής των εκθέσων προόδου των υποψήφιων χωρών από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. επίτροπο Stefan Füle.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, από τις εννέα χώρες που περιμένουν στον προθάλαμο της Eνωσης, πιθανότερο 28ο μέλος της E.Ε. είναι η Κροατία, με την οποία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Σήμερα τέσσερις χώρες, η Κροατία, η Τουρκία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Ισλανδία, είναι επίσημα υποψήφιες για ένταξη ενώ άλλες πέντε, η Αλβανία, η Βοσνία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, έχουν χαρακτηρισθεί «δυνάμει» υποψήφιες. Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνεται, δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμα από όλα τα κράτη-μέλη, ενώ, όπως και η Βοσνία, δεν έχει καταθέσει επίσημα αίτηση ένταξης.

Οι υποψήφιες χώρες:

Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: (2,04 εκατ. κάτοικοι, αίτηση ένταξης το 2004, πρωτεύουσα τα Σκόπια). Στο άρθρο επισημαίνεται πως δεν έχει, ακόμη, επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Τουρκία: (72,5 εκατομμύρια κάτοικοι, πρωτεύουσα η Aγκυρα). Kατέθεσε αίτηση ένταξης το 1987. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, που άρχισαν το 2005 έχουν επιβραδυνθεί περαιτέρω και η προσχώρησή της τα επόμενα χρόνια δεν μοιάζει ιδιαίτερα ρεαλιστική. «Πολύ λίγους θα πρέπει να ικανοποιεί ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Füle κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Αλβανία: (3,15 εκατομμύρια κάτοικοι, πρωτεύουσα τα Τίρανα). Kατέθεσε αίτηση ένταξης το 2009.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: (3,84 εκατομμύρια κάτοικοι, πρωτεύουσα το Σεράγιεβο).

Μαυροβούνιο: (620.000 κάτοικοι, πρωτεύουσα η Ποντγκόριτσα). Kατέθεσε αίτηση ένταξης το 2008.

Σερβία: (7,4 εκατομμύρια κάτοικοι, πρωτεύουσα το Βελιγράδι). Kατέθεσε αίτηση ένταξης το 2009.

Κοσσυφοπέδιο: (2,07 εκατομμύρια κάτοικοι, πρωτεύουσα η Πρίστινα).

Κροατία: (4,4 εκατομμύρια κάτοικοι, πρωτεύουσα το Ζάγκρεμπ). Kατέθεσε αίτηση ένταξης το 2003.

Ισλανδία: (320.000 κάτοικοι, πρωτεύουσα το Ρέικιαβικ). Kατέθεσε αίτηση ένταξης το 2009, οι διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Ιούλιο του 2010 και έχει ήδη ουσιαστικά εκπληρώσει τα κριτήρια προσχώρησης σε 10 από τα 33 κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας και τα εκπληρώνει εν μέρει σε άλλα 18 κεφάλαια.

Αν ενταχθεί η Ισλανδία, η Ε.Ε. θα κερδίσει μία από τις αρχαιότερες δημοκρατίες της Ευρώπης και η Ισλανδία θα είναι το μόνο κράτος-μέλος που βρίσκεται εξ ολοκλήρου στον αρκτικό κύκλο, ζώνη για την οποία η Ε.Ε. ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου