Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΑΛΒΑΝΙΑ: "Προσωπικό δεδομένο" (!!!) η εθνικότητα. -- Ο ορος "εθνικότητα" ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ από επίσημα έγγραφα



Την αντίδραση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας με την οποία καταργείται πλήρως ο όρος "εθνικότητα" από τις ληξιαρχικές πράξεις.



Το Δικαστήριο επικαλείται την προστασία προσωπικών δεδομένων και σύμφωνα με την απόφαση, οι διατάξεις του ληξιαρχικού νόμου του 2009 αντιτίθενται σε άρθρα του αλβανικού Συντάγματος.



Ειδικότερα, το άρθρο 20 προβλέπει ότι "τα άτομα που ανήκουν στις εθνικές μειονότητες δικαιούνται να εκφράσουν ελεύθερα, χωρίς να εμποδιστούν, ούτε να υποχρεωθούν την εθνική, πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ταυτότητά τους".


Επιπλέον, το άρθρο 35 αναφέρεται στην υποχρέωση για προστασία των προσωπικών δεδομένων.



Με την απόφαση αυτή, στα επίσημα έγγραφα, δεν θα αναγράφεται η αλβανική, ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη εθνική καταγωγή κάτι που θα καταστήσει απαγορευτική οποιαδήποτε διεκδίκηση αναγνώρισης εθνικής μειονότητας.




"Από εδώ και στο εξής, όποιος ζει στην Αλβανία πρέπει να ζήσει ως Αλβανός" δήλωσε ο Κρεσνίκ Σπαχίου, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Αλβανίας και πρόεδρος της αλβανικής εθνικιστικής οργάνωσης Ερυθρόμαυρη Συμμαχία αναφερόμενος στην απόφαση.



Σφοδρές αντιδράσεις από την ελληνική μειονότητα


Η εθνική ελληνική μειονότητα αντέδρασε άμεσα τονίζοντας ότι στην Αλβανία, η νομική κατοχύρωση των μειονοτήτων δεν είναι καθόλου σίγουρη, λόγω του εθνικισμού που επικρατεί.



Καταγγέλλει ακόμα ότι εθνικιστικοί θύλακες αρνούνται την ύπαρξη άλλων εθνικών ομάδων και έχουν στόχο την καθιέρωση ενός καθαρού ομογενούς κράτους.



Οι Έλληνες βουλευτές στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Τάβος σε κοινή γραπτή δήλωσή τους θεωρούν ότι η επίμαχη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου "βλάπτει την ακεραιότητα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και ενθαρρύνει τις εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές τάσεις στην Αλβανία".



Προσθέτουν επίσης ότι η απόφαση αυτή "μετατρέπει το Δικαστήριο από προστάτη του Συντάγματος σε αυθαίρετο παραβάτη του".

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου