Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Αποκαλύψεις - σοκ για τον Σαλί Μπερίσα


Της Ελενας Μπέλλη
Στοιχεία που αποδεικνύουν τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα σε παράνομη διακίνηση όπλων από τα Τίρανα προς την Πρίστινα ισχυρίζεται ότι διαθέτει η εισαγγελία του Βελιγραδίου. Όπως αποκαλύπτει η σερβική εφημερίδα Politika, οι έρευνες της εισαγγελίας εγκλημάτων πολέμου έφεραν στο φως αποδείξεις ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου (UCK) προμηθευόταν οπλισμό από δίκτυο λαθρεμπορίας, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Μπερίσα.

ΟπλαΣύμφωνα με μάρτυρες - πρώην μέλη του UCK, βάση συγκέντρωσης του οπλισμού ήταν το πατρικό σπίτι του Μπερίσα στο χωριό Πριφτς στη βόρεια Αλβανία. Τέσσερις μάρτυρες κατέθεσαν πως από το Μάρτιο του 1998 οι αντάρτες του UCK, υπό τη διοίκηση του Ραμούς Χαραντινάι, μελλοντικού πρωθυπουργού στην Πρίστινα, προμηθεύονταν τον οπλισμό τους από την Αλβανία. Οι Κοσοβάροι κατέθεταν μεγάλα ποσά για την αγορά του οπλισμού αυτού, μέσω της αλβανικής οργάνωσης «Η Πατρίδα Καλεί» που δρούσε στην Ελβετία. Ενας από τους λογαριασμούς στους οποίους καταθέτονταν τα χρήματα ανήκε στον Μπερίσα.
Στον ίδιο λογαριασμό, σε γερμανική τράπεζα, ήταν συνδικαιούχος κάποιος Αντρέας Σουλτς που σύμφωνα με τις αρχές του Βελιγραδίου εμπλέκεται σε εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.
Εμπόριο οργάνων

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αρχές του Βελιγραδίου ανακάλυψαν πολλά στοιχεία ερευνώντας ακριβώς την υπόθεση εμπορίας οργάνων: Στα τέλη του 2008 ο Μπερίσα διέταξε τις αλβανικές αρχές να καταστρέψουν όλα τα έγγραφα που σχετίζονταν με τις απαγωγές Σέρβων, τη μεταφορά τους στην Αλβανία, τη δολοφονία τους και την αφαίρεση των οργάνων τους. Η διαταγή δόθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη των Ραμούς Χαραντινάι και Χασίμ Θάτσι στα Τίρανα και της συνάντησής τους με τον Μπερίσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, σε πρόσφατη έκθεσή του, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι «επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων», δραστηριότητα στην οποία επιδόθηκε όταν ήταν επικεφαλής του UCK. «Πρόκειται για ρατσιστικές συκοφαντίες, οι οποίες αποτελούν τμήμα της αντιαλβανικής υστερίας που κατευθύνεται από τον Ντικ Μάρτι», ήταν πάντως η αντίδραση του Αλβανού πρωθυπουργού.
Αλλαγή φρουράς στο ΚόσοβοΤο Φεβρουάριο του 2011 αναμένεται να αναλάβουν οι αμερικανικές δυνάμεις της KFOR τον έλεγχο του βόρειου Κοσόβου, της περιοχής δηλαδή όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι και όπου συχνά σημειώνονται επεισόδια μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων. Αυτό ανακοίνωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, ταξίαρχος Φραντσίσκο Νέουμαν. Οι γαλλικές δυνάμεις, που σταθμεύουν στην περιοχή τα τελευταία έντεκα χρόνια θα αποσυρθούν, αν και δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο νέος τομέας ελέγχου τους. Δεν έγιναν γνωστές επίσης οι αντιδράσεις των Σέρβων του Κοσόβου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θεωρούν την Ουάσιγκτον υπεύθυνη για την «αναβάθμιση» του UCK από τρομοκρατική οργάνωση σε κίνημα αυτοδιάθεσης και άρα για την απόσπαση του Κοσόβο από τη σερβική κυριαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου