Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Στην Βόρειο Ήπειρο βασίζεται η τουριστική ανάπτυξη της Αλβανίας



Τρεις ειδικοί στα ταξίδια ο Ρόμπερτ Ρέιντ (συντάκτης του Lonely Planet), η Πολίν Φρόμερ εκδότρια ταξιδιωτικών οδηγών και ο Μάρτιν Ραπ, αντιπρόεδρος της εταιρίας Αltour, προτείνουν σε άρθρο τους στο αμερικανικό δίκτυο CNN, προορισμούς για μοναδικές αποδράσεις κατά το 2011.
Ο Ρέιντ προτείνει την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Αλβανία δίνει στους ταξιδιώτες μια εικόνα της Μεσογείου χωρίς να υπάρχει πολυκοσμία και υψηλές τιμές. ΤοΑργυρόκαστρο είναι μία
πόλη που αξίζει να περπατήσεις στους δρόμους της γράφει ο Ρέιντ και αναφέρει ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Υπογραμμίζει δε ότι στην Αλβανία συναντάει κανείς γραφικές παραλίες, μπορεί να απολαύσει καλό φαγητό και τέλος επισημαίνει ότι οι ομορφιές της χώρας δεν θα μείνουν για πολύ καιρό ανεκμετάλλευτες.


Η Αλβανία είναι έκτη και η Βουλγαρία ένατη ανάμεσα σε εννιά προορισμούς σε όλο τον κόσμο, στις προτάσεις των τριών πολυταξιδεμένων συντακτών. Σύμφωνα με το άρθρο του CNN, οι εννιά καλύτεροι προορισμοί είναι: Νέα Υόρκη, Νέα Ζηλανδία, Περού, Βαρκελώνη, Νορβηγία, Αλβανία, Ιαπωνία, Γουατεμάλα και Βουλγαρία.
Είναι σημαντικό ότι η τουριστική ανάπτυξη της Αλβανίας βασίζεται όπως φαίνεται και από το άρθρο του Ρέιντ στις περιοχές της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Από την μία πλευρά αυτή η προοπτική είναι πολύ σημαντική για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό ενώ από την άλλη κρύβει κινδύνους που φαίνονται από τις συνεχείς προσπάθειες υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου