Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλες διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία


Τη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων ετών πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στο Βελιγράδι χιλιάδες Σέρβοι, οι οποίοι απαίτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει εντός των επόμενων δύο μηνών σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ειδάλλως θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαρκείς διαδηλώσεις.
Διάχυτη απογοήτευση

Τουλάχιστον 55.000 πολίτες συμμετείχαν στη διαδήλωση, την οποία οργάνωσε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ το «παρών» έδωσαν και άλλα μικρότερα κόμματα από τον πολιτικό χώρο της Δεξιάς. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου με πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Δημοκρατικό Κόμμα, είναι ώρα να φεύγεις» και «Πεινάμε». Στη Σερβία υπάρχει διάχυτη απογοήτευση τόσο για την παρατεινόμενη οικονομική κρίση με τις αυξημένες τιμές και τους χαμηλούς μισθούς όσο και για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. «Η κυβέρνηση αυτή μας υποσχέθηκε γάλα και μέλι το 2008 και τι έχουμε τώρα; Περισσότερες στερήσεις και μια ανέντιμη και αλαζονική κυβέρνηση, που δεν ενδιαφέρεται για τον ίδιο της το λαό» δήλωσε μία εκ των διαδηλωτών.
Επίδειξη ισχύος
Ήταν το πρώτο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια από κάποιο πολιτικό κόμμα και αποτέλεσε κατά πολλούς μια πρώτη επίδειξη ισχύος της αντιπολίτευσης, εν όψει των προγραμματισμένων για το 2012 βουλευτικών εκλογών. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2008 από τον Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος αποχώρησε από το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, καθώς διαφώνησε με την αντιευρωπαϊκή πολιτική που υπαγόρευε ο Βόισλαβ Σέσελι. Ο Νίκολιτς εμφανίζεται ως πολιτικός που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή Δεξιά και προσπαθεί να συσπειρώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν με την πολιτική του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και του νυν Προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.
Μιλώντας στους διαδηλωτές ο Νίκολιτς έδωσε διορία δύο μηνών στην κυβέρνηση για να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, προειδοποιώντας ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό, τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν διαρκείς διαδηλώσεις των πολιτών. Από τα χαρακτηριστικά του συλλαλητηρίου ήταν ότι οι οργανωτές μετά τη λήξη του προχώρησαν στο σκούπισμα και στον καθαρισμό του χώρου προκειμένου, όπως είπαν, να δείξουν με αυτήν τη συμβολική κίνηση την αποφασιστικότητά τους να «καθαρίσουν τη Σερβία από τα κατάλοιπα της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος».
Τεταμένο το κλίμα στην Αλβανία
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία, με κύριο αίτημα την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή τόσο στα Τίρανα όσο και σε άλλες τρεις πόλεις της χώρας. Επικεφαλής των διαμαρτυριών ήταν ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφθορά, που οδηγεί τη χώρα μακριά από το ευρωπαϊκό όνειρο. Την ανησυχία του για το κλίμα σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Αλεξάντρ Αρβίζου. Ο πρέσβης προέβλεψε ότι «με τον καιρό τα παρόντα προβλήματα θα εξομαλυνθούν με τρόπο δημοκρατικό», ενώ δεν συμφώνησε με την άποψη ότι «η Αλβανία έχει αποτύχει ως κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου