Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Response of Greece about albanian noise for the consul 's declarations in Korce



ABIBE: Κύριε Εκπρόσωπε, νομίζω ότι έχετε μάθει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρόξενου στην Κορυτσά. Εγώ ήθελα να μάθω αν η Αθήνα συμμερίζεται αυτές τις δηλώσεις και εάν όχι, τί έχει γίνει για να εκτονωθεί η κρίση αυτή.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έχουμε παρακολουθήσει στον αλβανικό τύπο μία πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από κάποιες δηλώσεις. Επειδή δεν θέλω να υπάρχουν παρεξηγήσεις και πρέπει να είναι σαφές ποιά είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, θέλω να σας πω ότι αντιλαμβανόμαστε την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία ως μία γέφυρα φιλίας των δύο λαών. Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστούν βαρόμετρο των διμερών μας σχέσεων αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας αντιμετωπίζονται από τη χώρα μας με σύγχρονους όρους προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων και με βάση τις σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Αλβανίας, ιδίως στο
πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας.Σε αυτές περιλαμβάνεται και ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια και όχι αποκλειστικά, μόνο σε περιοχές που έχουν οριστεί ως «μειονοτικές ζώνες».
Θεωρούμε ότι η προγραμματισμένη για το τρέχον έτος απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία είναι ένα εργαλείο πρώτα από όλα για την ίδια την αλβανική πολιτεία, είναι ένα εργαλείο πολύτιμο. Θα πρέπει να διενεργηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τόσο ως προς τη σύνταξη του ερωτηματολογίου όσο και ως προς αυτή καθαυτή τη διεξαγωγή της, ως ένα απαραίτητο βήμα για τη χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Παράλληλα αυτό, επαναλαμβάνω, αποτελεί και μία υποχρέωση που έχει η Αλβανία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία είναι σχέσεις στρατηγικής σημασίας για εμάς, είναι σχέσεις στις οποίες έχουμε αποδείξει ότι θα σταθούμε δίπλα στην Αλβανία, στα βήματα που κάνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη σημαντική προσδοκία που έχει ολόκληρος ο αλβανικός λαός και στην προσπάθεια του οποίου η Ελλάδα στηρίζει. Δε θα πρέπει να βρίσκουμε αφορμές να διογκώνουμε καταστάσεις προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις.Η συνεργασία μας είναι συνεχής, οι συνομιλίες, οι επαφές, ο διάλογος είναι συνεχείς και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι σημαντικό και από την αλβανική πλευρά, η ελληνική εθνική μειονότητα να γίνεται αντιληπτή ως αυτή η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας που σας είπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου