Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

19Η ΜΑΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ


19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων
Τον Φεβρουάριο του 1994, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας που υπέστησαν οι Πόντιοι από τις ορδές των γενοκτόνων τούρκων του Μουσταφά Κεμάλ. Οι Πόντιοι, οι συνέλληνες και όλοι οι ευαίσθητοι πολίτες του κόσμου, αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να μάχονται για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, για την "επιστροφή των Ποντίων στην Ιστορία και τη Γεωγραφία". Στις πορείες που γίνονται αυτή την ημέρα, από τη Μόσχα έως την Ουάσιγκτων και από τη Λευκωσία ως τη Θεσσαλονίκη, το κυρίαρχο αίτημα είναι η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής και Διεθνούς ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού. 

Το τουρκικό ρατσιστικό κράτος οφείλει να ζητήσει μια μεγάλη "ΣΥΓΝΩΜΗ" από τους λαούς που γενοκτόνησε. Έως σήμερα και ειδικά στον Πόντο δεν έδειξε να μεταμελείται. Η γενοκτονία και ο ξεριζωμός συμπληρώθηκε με την τουρκοποίηση των εξισλαμισθέντων πληθυσμών, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα των θρησκευτικών μνημείων. Παράλληλα γέμισε τον αιματοβαμμένο και ιερό τόπο με μνημεία μίσους, όπως αυτό του Τοπάλ Οσμάν στην Κερασούντα.
Η σύγχρονη Αλβανία, αφού θεωρεί ότι είναι ένα δημοκρατικό κράτος, οφείλει να αποδείξει έμπρακτα την ειλικρίνεια των λόγων της. Η αναγνώριση από το αλβανικό κοινοβούλιο της ποντιακής γενοκτονίας υπηρετεί την Αλήθεια. Συγχρόνως αποδεικνύει ότι η αλβανική ηγεσία επιθυμεί να αποκόπει από το θλιβερό οθωμανικό παρελθόν της και να προσεγγίσει με σοβαρότητα τα ευνομούμενα κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου