Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ο Βασίλης Μπολάνος στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" για το αποτέλεσμα των εκλογών


Ισχυροποίηση της μειονότητας στην Αλβανία
Του Σταυρου Τζιμα

Κέρδη της ελληνικής μειονότητας στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, παρά το γεγονός ότι έχασε τον Δήμο Χειμάρρας, διαπιστώνει ο πρώην δήμαρχος της πόλης και ηγετικό στέλεχος της μειονότητας Βασίλης Μπολάνος, σε συνέντευξή του στην «Κ». Ο κ. Μπολάνος κάνει επίσης την αυτοκριτική του για την ήττα που υπέστη στις εκλογές, επιρρίπτοντας όμως ευθύνες και στο δεύτερο μειονοτικό κόμμα Μέγκα, που κατέβασε δικό του υποψήφιο. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η Ομόνοια θα βοηθήσει τη νέα δημοτική αρχή για το καλό του τόπου, αλλά θα ασκήσει αντιπολίτευση ώστε να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση από όσα έχει κατακτήσει έως σήμερα η μειονότητα.

– Τι σημαίνει για την ελληνική μειονότητα το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών; Την ενισχύει πολιτικά και πώς;
– Η Ομόνοια σαφώς βγήκε πιο ενισχυμένη ως εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας για δύο λόγους, μολονότι δεν κερδήθηκε ο Δήμος Χειμάρρας. Πρώτον, γνωρίζουμε όλοι το ρήγμα που είχε προκληθεί από την παρουσία ενός δεύτερου ελληνικού κόμματος. Δεύτερον, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Γκιόργκι Γκόρα ζήτησε και αυτός την ελληνική ψήφο. Αρα, η ψήφος της μειονότητας ήταν αυτή που καθόρισε τα πράγματα. Το ΚΕΑΔ και η Ομόνοια πήραν τις περισσότερες ψήφους και αναδειχθήκαμε πρώτο κόμμα.
– Τι δεν πήγε καλά και χάσατε στην πόλη που θεωρείται προμαχώνας του ελληνισμού της Αλβανίας;
– Αν υπολογίσουμε τις ψήφους που πήρα εγώ και αυτές του κόμματος Μέγκα κάνουν ένα σύνολο μεγαλύτερο από αυτό που πήρε ο υποψήφιος των σοσιαλιστών. Αρα η διάσπαση έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ημαστε το φαβορί, αλλά φαίνεται ότι μπήκαμε χαλαρά και άνετα στις εκλογές, δεν εκτιμήσαμε σωστά τη δύναμη των αντιπάλων. Σίγουρα χάθηκε μία μάχη και είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε τις σωστές εκτιμήσεις και να δείξουμε ότι οι Ελληνες της Χειμάρρας αγαπούν τον τόπο τους, ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή του, την επιστροφή και διαβίωσή τους στα πάτρια εδάφη.

– Πώς βλέπετε στο μέλλον τις σχέσεις σας με τον νέο δήμαρχο που είναι και αυτός ομογενής. Θα τον βοηθήσετε;

– Σε ανθρώπινο επίπεδο, έχουμε καλές επαφές. Οι σχέσεις ωστόσο της Ομόνοιας και του σοσιαλιστικού κόμματος ήταν ανταγωνιστικές. Βεβαίως, αν μας ζητήσουν τη στήριξη, με την εμπειρία και την ωριμότητα που χαρακτηρίζουν την Ομόνοια και την ελληνική κοινότητα της Χειμάρρας, θα την δώσουμε για το καλό του τόπου. Παράλληλα, θα ασκήσουμε αντιπολίτευση ώστε να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση όσον αφορά την ανάπτυξη της κοινότητάς μας.
– Νομίζετε ότι έβλαψε τις υποψηφιότητες της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ το νέο μειονοτικό κόμμα Μέγκα. Με το ποσοστό που συγκέντρωσε, δημιουργεί μια νέα πολιτική πραγματικότητα στην ελληνική ομογένεια;
– Η παρουσία ενός τέτοιου δημιουργήματος δεν είναι πρωτοφανής. Και στο παρελθόν είχαμε τέτοια σχήματα. Δείχνει ότι κόμματα που δημιουργούνται από στελέχη που θέλουν να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες δεν προκόβουν. Εκτός από τη ζημιά που προκάλεσαν στη μειονότητα δεν πέτυχαν τίποτε άλλο προς όφελός της.
– Τον τελευταίο καιρό φουντώνει στην Αλβανία ένα πρωτοφανές ανθελληνικό κλίμα, με αιχμή του δόρατος το θέμα των Τσάμηδων. Μάλιστα, το κόμμα τους ήρθε τέταρτο σε ψήφους στις δημοτικές εκλογές. Σας ανησυχεί αυτή η κατάσταση;
– Πιστεύω ότι αυτό είναι πράγματι ένα πρόβλημα, αλλά όχι σε βαθμό που πρέπει να ανησυχούμε. Η κεντρική πολιτική της Αλβανίας πρέπει να σκύψει για τα καλά πάνω από τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η ελληνική εθνική μειονότητα έχει παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ενσωμάτωση της Αλβανίας στις δομές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Θέλω να πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα αναστραφεί το κλίμα και θα υπάρξει πιο σωστή εκτίμηση αυτών των σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου