Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δηλώσεις αναπληρωτή βοηθού ΥΠΕΞ ΗΠΑ Τ. Κάντριμαν για τις αλβανικές εκλογές

Τη θέση ότι η ολοκλήρωση των (δημοτικών) εκλογών στην Αλβανία θα προσδιορίσει και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, διατύπωσε ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, μιλώντας στη "Φωνή της Αμερικής".
Αφού τόνισε ότι οι εκλογές αυτές ήταν οι πιο διαφανείς και δίκαιες που έγιναν ποτέ στην Αλβανία, αναφέρθηκε και στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που βρέθηκαν σε λάθος κάλπες.
"Το θέμα των ψηφοδελτίων που βρέθηκαν σε λάθος κάλπες δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα έπρεπε.


Είπαμε από την αρχή ότι οι κανόνες θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να εφαρμόζονται δίκαια και με διαφάνεια.
Οι κανόνες για την καταμέτρηση των ψήφων που βρέθηκαν σε λάθος κάλπες τέθηκαν μετά την ημέρα των εκλογών και η νομική βάση της απόφασης αυτής δεν μας είναι ξεκάθαρη", σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως τα λεγόμενά του δεν σημαίνουν πως η απόφαση είναι παράνομη και πρόσθεσε: "Εγώ απλά τονίζω ότι η νομική της βάση δεν μας είναι ξεκάθαρη και φαίνεται ότι δεν ταυτίζεται με προηγούμενες πρακτικές εκλογικών επιτροπών".
Σύμφωνα με τον κ. Κάντριμαν, το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί μέσα από τους συνταγματικούς θεσμούς, πρώτα με έφεση στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και στη συνέχεια με έφεση στο Εκλογοδικείο.
Η διαδικασία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και οι δύο πλευρές να δεσμευθούν ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου