Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Διάσκεψη των προέδρων της ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Κοσόβου


Περιφερειακή διάσκεψη των προέδρων της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, του Μαυροβουνίου Φιλίπ Βουγιάνοβιτς και του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχιάγκα, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην πόλη Οχρίδα της ΠΓΔΜ.
Σκοπός της διάσκεψης είναι η διατήρηση, σε υψηλό επίπεδο, του διαλόγου μεταξύ των γειτονικών αυτών χωρών, στο πλαίσιο της κοινής ευρωατλαντικής τους προοπτικής.
Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, την ενθάρρυνση των περιφερειακών επενδύσεων, την ανάπτυξη των υποδομών, την ενεργειακή διασύνδεση και τη διασυνοριακή συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Σύμφωνα με αναφορές από το γραφείο του κ. Ιβάνοφ, το «μήνυμα» που θα αποστείλουν οι τέσσερις πρόεδροι και το οποίο θα απευθύνεται και στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι ότι η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο μοιράζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και το ίδιο όραμα για το μέλλον.

Οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου θα σημειώσουν ότι πρώτη προτεραιότητα για τις τέσσερις χώρες αποτελεί η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, και η υλοποίηση αυτών των κοινών στρατηγικών στόχων είναι εφικτή μόνο με εντατικές διμερείς επαφές και κυρίως μέσω της περιφερειακής συνεργασίας.
Πρόκειται για την τρίτη διάσκεψη αυτού του σχήματος. Οι προηγούμενες δύο πραγματοποιήθηκαν το 2009 στην Αυλώνα της Αλβανίας και το 2010 στο Πρίζρεν του Κοσόβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου