Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Το μεγάλο πρόβλημα στα χωριά της Βορείου Ηπείρου--Οι Φωτιές

Κάθε καλοκαίρι ξεσπούν φωτιές,συνήθως  από αμέλεια, και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να σβηστούν. Η μοναδική λύση είναι η φωτιά να πάει προς τα βουνά(ακατοίκητες περιοχές) ή να πάει προς την Ελλάδα ώστε να επέμβει η Ελληνική πυροσβεστική υπηρεσία. 


Αυτήν την στιγμή φωτιές που έχουν ξεκινήσει από Ελληνικά χωριά στις Ελληνικές επαρχίες της Αλβανίας έχουν περάσει τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή που πέρασε στην Σαγιάδα και στο Πωγώνι. Χθες αργά το απόγευμα η φωτιά πέρασε τα σύνορα και έκαψε χιλιάδες στρέμματα γης . Η φωτιά απειλούσε αρχικά το χωριό Ραντάτι στην Αλβανία, ενώ από τη στιγμή που πέρασε στην Ελλάδα, έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μαζί με υδροφόρες του Δήμου Πωγωνίου.  Η φωτιά στην Αλβανία έκαιγε δάσος, ενώ όταν μπήκε στο Ελληνικό έδαφος έκαιγε χορτολιβαδικές εκτάσεις. Να σημειωθεί, ότι μέχρι και χθες πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Αλβανία και πέρασε τα σύνορα υπήρχε και στη Σαγιάδα. Η φωτιά πέρασε τα σύνορα στην περιοχή του Φτελιά, κοντά στη λωρίδα Σαγιάδας και καίει χορτολιβαδική έκταση. Η Πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή έσπευσε στο σημείο και ως χθες βράδυ έδινε μάχη για να μην επεκταθεί.  


Αυτό δεν είναι κάτι νέο για την Ήπειρο και τα χωριά της Βορείου Ηπείρου. Οι μεν δέχονται τις φωτιές και οι δε ανήμποροι δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν λόγω της μεγάλης έκτασης τους και της δύσβατης περιοχής.


ΟΙ Αλβανοί δεν συνεργάζονται.
Όπως επισημαίνουν τοπικοί Φορείς, ενώ κάθε χρόνο πριν την αντιπυρική περίοδο οι Αλβανοί δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τους Έλληνες για την αποφυγή των εισαγόμενων πυρκαγιών, στην πράξη γίνεται το αντίθετο. «Κάθε χρόνο τα ίδια συμβαίνουν. Οι Αλβανοί, είτε από έλλειψη δυνάμεων, είτε δυστυχώς και από πιθανή σκοπιμότητα, δεν ελέγχουν τις φωτιές, που μπαίνουν στην Ελλάδα και κάνουν στάχτη δασικές εκτάσεις πριν σβηστούν από την Πυροσβεστική» υποστηρίζουν Φορείς. 


Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη
Τέλος, με χθεσινή δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που έπληξαν το Λεκανοπέδιο.
«Από την εμπειρία φάνηκε ότι ένα από τα ελικόπτερα Έρικσον πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά στα Γιάννινα, γιατί στην περιοχή μας εισάγονται πυρκαγιές και  από την Αλβανία» είπε ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων.



North Epirus Online

1 σχόλιο:

  1. Πέρσι τα χωριά της Άνω Δερόπολης κόντεψαν να καούν και ο χοντρός(τέως έπαρχος) Κ.Κώστας έπινε μπύρες και μάζευε ψηφαλάκια...
    Ευτυχώς όμως τον μαύρισαν αρκετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή