Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

«Κρατήστε τον Εμβέρ, αφήστε μας την πυραμίδα!»


Μην το γκρεμίζετε
Αυτό ήταν το σύνθημα των συγκεντρωμένων σήμερα το απόγευμα στο σημείο όπου βρίσκεται η πυραμίδα, ένα από τα σύμβολα κατατεθέν των Τιράνων και πάλαι ποτέ μουσείο του Ενβέρ Χότζα. Οι πολίτες των Τιράνων διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης να κατεδαφίσει το κτήριο για την ανέγερση ενός υπερσύγχρονου κοινοβουλίου.
Το κτήριο που έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί μουσείο του Αλβανού δικτάτορα, από το '91 και μετά αποτελεί το Διεθνές Κέντρο Πολιτισμού ενώ εν μέρει χρησιμοποιείται  ως χώρος στέγασης γραφείων, εμπορικών καταστημάτων, συνεδριακό κέντρο, ντισκοτέκ καθώς και ως έδρα του ισχυρότερου ραδιοτηλεοπτικού συγκροτήματος του Top Channel.
Στη διαδήλωση παρευρέθηκαν γνωστά ονόματα του πολιτισμού και των τεχνών καθώς και αρχιτέκτονες και πολίτες που διαφωνούν με την κατεδάφιση του μνημείου. Οι οργανωτές συγκέντρωσαν και υπογραφές για τον σκοπό.

Η "πυραμίδα" ή "Μουσείο Ενβέρ Χότζα" ανεγέρθηκε το 1988, τρία χρόνια μετά το θάνατο του ομώνυμου δικτάτορα, το "έργο" του οποίου και στέγαζε. Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 3.5 εκατομμύρια δολάρια, σε μια εποχή που οι Αλβανοί πολίτες είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα φτώχειας. Η ανέγερση της κράτησε 2 χρόνια και για την εργασίες χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 300 εργάτες και αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα  της μισαλλοδοξίας του τότε συστήματος.Αναμφίβολα όμως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Αλβανικής πρωτεύουσας.
Η πυραμίδα τότε

Η πυραμίδα σήμερα


http://borioipirotika.blogspot.com/2011/07/blog-post_9668.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου