Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Θεωρίες συνωμοσίας αλά Αλβανικά!



Οι θεωρίες συνωμοσίας για αιώνες περιφέρονται στη λαϊκή παραφιλολογία ανά την υφήλιο. Συνήθως κοινωνικές, θρησκευτικές, εθνικές, οικονομικές και άλλες ομάδες επιρροής αποτελούν εύκολο στόχο των ανά γης συνωμοσιολόγων. Εξαίρεση στον ως άνω κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ούτε η Αλβανία. Θεωρίες συνωμοσίας έναντι των Ελλήνων υπήρχαν από την σύσταση της Αλβανίας ως κράτος. Άλλοτε επί κομουνισμού κυκλοφορούσε κρατικά καθοδηγούμενο, το κλισέ του "μοναρχοφασίστα-ιμπεριαλιστή Έλληνα" που επεδίωκε την κατάλυση του Αλβανικού κομμουνισμού, άλλοτε όπως σήμερα το κλισέ του "Έλληνα" που ελέγχει Αλβανούς κρατικούς λειτουργούς. Η θεωρίες συνωμοσίας σε γενικές γραμμές έχουν μια κοινή βάση, δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι, όσα προσάπτονται στους Έλληνες στην Αλβανία, δεν διαφέρουν σε πολύ με τα όσα προσάπτονται στους Εβραίους σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με την μετά '90 παραφιλολογία, κάθε Αλβανική κυβέρνηση είναι ελεγχόμενη από την Ελλάδα, όπως και η Εκκλησία (με αρχιπράκτορα των Αναστάσιο), και στην τελική δεν είναι τυχαίο για τους αλβανούς συνωμοσιολόγους ότι το κεφάλαιο, τράπεζες, επιχειρήσεις, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κλπ. βρίσκονται σε Ελληνικά χέρια. Όλα αυτά ήταν γνωστά. Χθες, δημοσίευμα της εφημερίδας Τέμα, μου "προσέφερε" μια άλλη διάσταση στα σενάρια φαντασίας.
Στο στόχαστρο των συνομοσιολόγων βρέθηκε ο Καθεδρικός Ναός των Τιράνων. Γράφει λοιπόν η εφημερίδα, η οποία επικαλείται το δημοσίευμα κάποιου K. Myftari:

Ένα μυστικό κρύβεται στα Τίρανα, στο πρώην πάρκο μεταξύ των κτιρίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στο τρίτο έτος εργασιών ο Καθεδρικός Ναός της "Ανάστασης". Ένα μεγάλο έργο της αλβανικής Ορθοδόξου κοινότητας με κόστος το οποίο ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν επιτεθεί επανειλημμένα στην ανέγερση του κτιρίου ενώ οι αλληλένδετες ιστορίες συνωμοσίας έχουν μυθοποιήσει περαιτέρω αυτή την κατασκευή. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε καθημερινή εφημερίδα ο κ.Myftari γράφει: «Ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός που είναι χτισμένος στο κέντρο των Τιράνων είναι διπλά μυστηριώδης, όχι μόνο λόγω του μυστηρίου της θρησκευτικής τελετουργίας, το οποίο είναι λογικό, αλλά και ένα άλλο μυστήριο, κοσμικό. Ο τόπος όπου χτίζεται ο καθεδρικός ναός, δεν έχει επιλεχθείτυχαία αλλά βρίσκεται σε θέση κλειδί, πάνω από το δίκτυο των σηράγγων που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος (αυτό ευσταθεί, ένα δαιδαλώδες δίκτυο σηράγγων βρίσκεται κάτω από την Αλβανική πρωτεύουσα, στόχο είχε την φυγάδευση των στελεχών του ΚΚΑ, επεκτείνεται μάλιστα μέχρι τα βουνά πέριξ των Τιράνων), το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το "μετρό" της Κομμουνιστικής εποχής. Το έδαφος κάτω από Μητρόπολη και γύρω της, όπου θα βρίσκεται η αυλή της είναι πραγματικά το κέντρο των σηράγγων, εκεί συνδέονται τα τούνελ των γραμμών που έρχονται από την περιοχή της πρώην μπλοκ (των κατοικιών της παλιάς ηγεσίας του Κόμματος) οι οποίες φτάνουν μέχρι το όρος Ντάιτι(Dajti). Από τη διασταύρωση των σηράγγων που βρίσκονται κάτω από το κτήριο του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού, μπορείς με άνεση να μεταβείς στα κεντρικά γραφεία των υπουργείων, στο κτήριο της κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, στα Κτήριο της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, του Πρωθυπουργού μέχρι και στην έδρα των Μυστικών Υπηρεσιών της Αλβανίας (SHISH).
Όπως γράφει ο δημοσιογράφος, οι σχέσεις μας με την Ελλάδα αρκούν για να δημιουργήσουν περίεργους συνειρμούς αναφορικά με το οικοδόμημα αυτό, και να ενεργοποιηθούν οι κόκκινες σειρήνες του συναγερμού. Μάλιστα για όσο διάστημα παραμένει κλειστός για το κοινό ο ναός θα αποτελεί ένα μυστήριο.

Έτσι οι Αλβανοί συνωμοσιολόγοι πάνε ένα βήμα παραπέρα τον αστικό αλβανικό μύθο περί  κυβέρνησης μαριονέτας και ανδρείκελων, ελεγχόμενων από τους Έλληνες. Οφείλω να τους ενημερώσω ότι  δυστυχώςδεν έχουν έτσι τα πράγματα... 

Ο υπό ανέγερση ναός
η κατά την μακέτα, τελική μορφή


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ για borioipirotika.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου