Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για τους Έλληνες πεσόντες του 40


Το νεκροταφείο στην Κλεισούρα
Μια Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας που λήφθηκε τέλη Ιουνίου και δημοσιεύθηκε προ 3 ημερών στην εφημερίδα της κυβερνησης ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την εφαρμογή στην πράξη της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας σε ότι αφορά «Τον εντοπισμό, εξεύρεση, εκταφή και επανενταφιασμό σε στρατιωτικά κοιμητήρια των Ελλήνων Πεσόντων του ‘40».
Παρόλο που η Συμφωνία έχει υπογραφεί δυόμιση χρόνια και είχε επικυρωθεί απ’ τα αντίστοιχα κοινοβούλια των δύο χωρών έμενε ανενεργής και πηγές καλά πληροφορημένες κάνουν με ευθύνη την αλβανική πλευρά που δεν εκδηλώνει το ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση όσων η Συμφωνία ορίζει ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη.
Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ρυθμίζονται κατά πρώτο ζητήματα συγκρότησης της μικτής επιτροπής που θα εργαστεί επί μακρόν για την εξεύρεση, εξακρίβωση των στοιχείων και την εκταφή των οστών. Τώρα πλέον τους ειδικούς εμπειρογνώμονες της αλβανικής πλευράς θα ορίζει ο πρωθυπουργός κατόπιν προτάσεως του Υπουργείου Αμύνης. Η αποφαση προβλέπει επίσης και τη λήψη μέτρων σε συνεννόηση των δύο πλευρών για τον τρόπο οργάνωσης των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου για τον τρόπο πως θα τιμούνται οι πεσόντες. Να αναφερθεί ότι η Συμφωνία προβλέπει τη συγκρότηση στο αλβανικό έδαφος δύο Στρατιωτικών Κοιμητηρίων, ένα στα Στενά της Κλεισούρας, 4χλμ πριν την ομώνυμη κωμόπολη και άλλο ένα στους Βουλιαράτες, κοινότητα της Επαρχίας Άνω Δερόπολης.

Εδώ πλέον, όπως και η Συμφωνία, έτσι και η σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται να περιπλέξει αρκετά τα πράγματα. Στη δική μας ιστοσελίδα έχει αναφερθεί ότι η ατέλεια αυτή στην προπαρασκευή της Συμφωνίας αποτελεί σκόπελο που θα μπερδέψει μελλοντικά τα πράγματα και ενδεχομένως να δημιουργήσει παρεξηγήσεις. Συγκεκριμένα η Απόφαση εξουσιοδοτεί το Γραφείο του Πρωθυπουργού να ρυθμίσει και προχωρήσει τις διαδικασίες για την απαλλοτρίωση της γης ώστε να επέλθει σε κρατική ιδιοκτησία και στη συνέχεια να διατεθεί στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας ώστε εκεί να συγκροτηθούν τα Νεκροταφεία και το Ηρώο των πεσόντων.
Ωστόσο όμως, τόσο η επιφάνεια στους Βουλιαράτες, όσο και εκείνη στην Κλεισούρα είναι εκκλησιαστική γης. Στους Βουλιαράτες της εκεί Ενορίας και συγκεκριμένα του Εξωκκλησίου του Αγίου Βασιλείου και που από τις ημέρες μάλιστα του Πολέμου είχε διατεθεί για τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών. Δεν πρόκειται δηλαδή για καινούργιο νεκροταφείο αλλά για επέκταση υφιστάμενου. Κάπως ανάλογη και η περίπτωση στην Κλεισούρα όπου η επιφάνεια αυτή είναι ιδιοκτησία της Μονής του Αγίου Νικολάου όπου μάλιστα έχουν γίνει ολοκληρωμένα έργα ανοικοδόμησης της. Θα δημευτεί η εκκλησιαστική γης ή θα βρεθεί κάποια ισόρροπη σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία για τη διάθεση της συγκεκριμένης; Κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας από Αλβανικής πλευράς υπήρξε επίμονη άρνηση για οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με τη γελοία μάλιστα αιτιολογία ότι το κράτος εδώ είναι λαϊκό και διαχωρισμένο απ’ τις θρησκευτικές κοινότητες.
Εν πάσει περιπτώσει, εάν η Μικτή Επιτροπή συγκροτηθεί και αρχίσει να εργάζεται, πράγμα το οποίο είναι το πιο ουσιαστικό θα βρεθούν λύσεις αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα όπως θα προκύπτουν. Θα ξεπεραστούν εξ’ άλλου και οι παρεξηγήσεις που η γνωστή πλέον ομάδα «αλβανών διαννοουμένων» προσπαθεί να δημιουργεί προσβάλλοντας την μνήμη των πεσόντων και αναμοχλεύοντας πάθη του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου