Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ελληνοχώρια Πρεμετής: Επίσκεψη κλιμακίου Ομόνοιας και ΚΕΑΔ


Στο χωριό Ψηλοτέρα
Στα ελληνοχώρια της Πρεμετής  βρέθηκε την Τρίτη 16 Αυγούστου κλιμάκιο της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ. Ο πρόεδρος του  ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες, ο γενικός γραμματέας της Ομόνοιας κ. Γ. Γιάννης, ο αντιπρόεδρος κ. Γ. Τζομάκας και ο πρόεδρος των επάρχων κ. Η. Νταλιάνης επισκέφθηκαν τα δυο ακριτικά χωριά της επαρχίας Τσαρτσόβας, την Ψηλοτέρα και τη Βαλοβίστα.
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και τα στελέχη της Ομόνοιας κατά  πρώτο λόγο πήγαν στα δυο αυτά ακριτικά χωριά για να ακούσουν τους κατοίκους και τα προβλήματά τους και να  επανασυγκροτήσουν τις δομές της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ που εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργούν.

Η κουβέντα που έγινε κάτω από τον πλάτανα στο κέντρο της Ψηλοτέρας, όπου συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, μόνιμοι αλλά και αρκετοί που έχουν έρθει για διακοπές από Ελλάδα ή Κύπρο, τόσο έντονη, όσο και αδελφική. Οι κάτοικοι του χωριού αυτού είχαν πολλά χρόνια να δουν συμπατριώτες τους να έρχονται να συζητούν τα προβλήματά τους, κι αυτό όχι στα πλαίσια μιας προεκλογικής περιόδου.
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες αφού ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕΜειονότητα  και ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ στην επαρχία τους, θέλησε να ακούσει τα προβλήματα του χωριού.
Κουβέντα στην Ψηλοτέρα
Σύμφωνα με τα όσα είπαν αρκετοί όχι ότι αυτά είναι λίγα, αλλά το σημαντικότερο είναι η έλλειψη μιας γέφυρας. Η Ψηλοτέρα καθώς είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού πάνω από τον ποταμό Βιόσα (Αώο) σχεδόν όλο το χρόνο είναι αποκλεισμένη. Ακόμα και το καλοκαίρι τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν μπορούν να ανέβουν στο χωριό. Πολλοί μέχρι τώρα έχουν υποσχεθεί, στην πράξη όμως δεν έχει γίνει τίποτα.
Από την πλευρά  του ο Ντούλες ως βουλευτής  είπε πως το θέμα αυτό θα το μεταφέρει στην αλβανική βουλή, εφόσον κάθε τόσο κοροϊδεύουν τους κατοίκους πως βγήκαν τα κονδύλια για το γεφύρι κι άλλα τέτοια, ενώ σε συνεργασία με το σύλλογο ελλήνων επάρχων ο πρόεδρος του οποίου ήταν παρόν, θα κινηθούν για άλλη μια φορά οι διαδικασίες ανεύρεσης μιας έτοιμης γέφυρας στρατιωτικού τύπου.
Στην κουβέντα  έγινε λόγος και για την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ στην περιοχή, καθώς και την ίδρυση συλλόγου στον ελλαδικό χώρο.
Μετά την Ψηλοτέρα το κλιμάκιο ανέβηκε στη Βαλοβίστα, ένα μικρό χωρίο κι αυτό πάνω στη Βιόσα στους πρόποδες του βουνού. Αν και μικρό το χωριό, εκεί έβλεπες πως όπως και στην Ψηλοτέρα εκεί ζουν νοικοκυραίοι. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι στην Ελλάδα, κάποιοι και στην Κύπρο. Όλοι τους όμως τα καλοκαίρια ανεβαίνουν στο χωριό, ανακαινίζουν τα σπίτια και φτιάχνουν τους δρόμους.
Στη Βαλοβίστα στην κουβέντα που έγινε εκτός των άλλων έθεσαν το θέμα του υδραγωγείου. Το χωριό δεν έχει νερό, αν και η πηγή δεν είναι πιο μακριά από δύο-τρία χιλιόμετρα. Σχετικά ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και τα στελέχη της Ομόνοιας είπαν πως θα φροντίσουν για την εξεύρεση κάποιων πόρων ώστε να αγοραστούν οι κατάλληλοι σωλήνες και να πάρει μπόλικο νερό το χωριό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου