Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ο Κώστας Μπάρκας για την απογραφή στην Αλβανία


Κώστας Μπάρκας
Βουλευτής Αλβανικής Βουλής
Πρώην Υπουργός Εργασίας

ΔΗΛΩΣΗ  ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΤΟΥ  ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΡΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ


Κάλεσα  την παρούσα συνέντευξη τύπου με αντικείμενο την αναμενόμενη απογραφή του πληθυσμού τον προσεχή Οκτώβριο για να ανακοινώσω μερικές ανησυχίες και προβλήματα πολλαπλής φύσεως, τα οποία δεν συνδράμουν στην ευόδωση της διαδικασίας αυτής. 
         

Πρώτον. Ενώ πρέπει να χαιρετίσουμε το νομοθετικό θεσμό και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του νομικού και διαδικαστικού πλαισίου για την πραγματοποίηση της απογραφής βάση των απαιτούμενων προδιαγραφών ευπρόσδεκτων από τους δυτικούς εταίρους, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εκτελεστικοί φορείς της απογραφής εκδηλώνουν ελλείψεις και καθυστερήσεις στη συγκρότηση των απαιτούμενων δομών. Έπρεπε ήδη να ήταν σε εξέλιξη η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η συγκρότηση και η κατάρτιση των ομάδων εργασίας, η επικοινωνία και συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες ομάδες κλπ.    
         
          Δεύτερο. Η πραγματοποίηση της απογραφής βάση των προδιαγραφών που περιέχει το ερωτηματολόγιο, αποτελεί μια ρεαλιστική δυνατότητα για δημογραφική, οικονομική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, κοινωνική, εθνική κλπ ακτινογραφία της κοινωνίας μας. Τα αποτελέσματά της τα θεωρούμε ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για τη διάγνωση της πραγματικότητας, αλλά περισσότερο ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη χάραξη των αναπτυξιακών πολιτικών του μέλλοντος σε όλες τις κατευθύνσεις.  

Τρίτο.  Στο ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά μετά το 1932, δύο προαιρετικά ερωτήματα που σχετίζονται με τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου στο θέμα της εθνικότητας και του θρησκεύματος. Το γεγονός είναι τόσο φυσιολογικό και αντικειμενικό, όσο και συνταγματικό.
Είναι συνταγματικό διότι το δικαίωμα να ανήκεις σε μια εθνική μειονότητα απορρέει από την βούληση και τη συνείδηση του ατόμου και δεν αποφασίζεται απριόρι από εκτός αυτού θεσμούς.    
Είναι φυσιολογικό και αντικειμενικό διότι το ολοκληρωτικό καθεστώς, το οποίο χρονικά καλύπτει το ήμισυ της ζωής του αλβανικού κράτους, έχει ακολουθήσει μια παραμορφωτική πολιτική προς τις δύο κατευθύνσεις. 
Απαγόρευσε με νόμο τη θρησκεία, ενώ το θέμα της εθνικότητας και της εθνικής καταγωγής το μετέτρεψε σε μέσο προς εξυπηρέτηση των στόχων εθνικής αλλοίωσης και αφομοίωσης της πολιτικής του. 

Ξεπέρασε το μέτρο πίεσης για την άρνηση της εθνικότητας μέχρι το σημείο της αυτομόλησης της εθνικότητας, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Επέβαλε την άρνηση του δικαιώματος τήρησης της εθνικότητας σε κατοικημένα κέντρα εκτός των λεγόμενων μειονοτικών ζωνών, με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, να έχουμε εντός της ίδιας οικογένειας κάποια μέλη με ελληνική εθνικότητα και κάποια άλλα όχι. Η πολιτική αυτή οδήγησε στην μηχανική αλλοίωση του αριθμού αυτής της μειονότητας. Έφερε την εξάλειψη της βάσης των αποδειχτικών και δεδομένων, που σχετίζονται με την πραγματικότητα της δημογραφικής δομής, ειδικά της ελληνικής μειονότητας.   
Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, η απογραφή του πληθυσμού με το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης στη δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος, διορθώνει ένα σοβαρό ιστορικό λάθος και σέβεται το νόμιμο δικαίωμα του ατόμου και της μειοψηφίας.   
Από πλευράς του, το Κράτος, θα πρέπει να εγγυηθεί και σεβαστεί στους πολίτες που αυτόπροσδιορίζονται εθνικά, τα δικαιώματα που τους τυχαίνουν ως τέτοιοι, έτσι όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας και τα αντίστοιχα διεθνή ντοκουμέντα.  
Η δημιουργία ομαλών συνθηκών για την δήλωση κατά ελεύθερη βούληση της εθνικότητας και του θρησκεύματος, αφαιρεί τα καταχραστικά επιχειρήματα από διάφορους κύκλους σε σχέση με τον αριθμό και την γεωγραφική επέκταση της ελληνικής μειονότητας , ή και λοιπών μειονοτήτων στη χώρα

Τέταρτο. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ, νομικά αντισυνταγματική και σε ανθρωπιστική βάση, ποταπή κυνική, αναχρονιστική και συκοφαντική, τόσο για την ελληνική μειονότητα, όσο και για την πλειοψηφία, την στάση μερικών οργανώσεων και ΜΜΕ, για να εμποδίσουν την απογραφή του πληθυσμού βάση αυτών των προδιαγραφών. Τόσο το χειρότερο όταν ηγούνται της εκστρατείας αυτής υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του κράτους.
Οι πράξεις τους είναι αντισυνταγματικές διότι καλλιεργούν και υποκινούν διεθνικά μίση.
Ο σκοπός τους είναι συκοφαντικός και ποταπός, σε πρώτη μοίρα για την ίδια την πλειοψηφία στη χώρα. Οι συγκεκριμένες δομές θέτουν υπό αμφισβήτηση την ηθική και εθνική κυριαρχία των μελών της πλειοψηφίας. Το κάνουν αυτό για να καλλιεργήσουν φόβο και μίσος κατά της μειοψηφίας.  

Πέμπτο. Ως μέλος της εθνικής ελληνικής μειονότητας και ως βουλευτής της, παρακολουθώ με ανησυχία την αδιαφορία και αδράνεια για την απογραφή, από μέρος των δομών που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν πολιτικά την εθνική ελληνική μειονότητα. Ανεξαρτήτως την διαπίστωση ότι πρόκειται για διαδικασία ιστορικής σημασίας για την ελληνική μειονότητα, οι δομές αυτές και σε πρώτη γραμμή η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ, καθοδηγούνται από γνωστές γι΄ αυτούς ταχτικές, του τύπου, καλύτερα να υπάρχουν προβλήματα για να έχουμε να διαμαρτυρόμαστε, παρά να επιδιώκουμε την επίλυσή τους. Αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις, αναζητούν προφάσεις για να καλύψουν την ολοκληρωτική τους ανικανότητα για να ηγηθούν μιας διαδικασίας με ιστορική σημασία για την ε.ε. μειονότητα. Οι αναφορές ότι δήθεν υπάρχουν στο νόμο ρυθμίσεις που προβλέπουν διοικητικές ποινές, που δήθεν εμποδίζουν την δήλωση με ελεύθερη βούληση της εθνικότητας, αποτελούν ένα ψεύδος πιο επικίνδυνο από της εκκλήσεις της συμμαχίας του μίσους.      
Με την ηθική και πολιτική ευθύνη ενός στελέχους και βουλευτή της ε.ε. μειονότητας, τους καλώ να αφήσουν κατά μέρος τους ισχυρισμούς και τις διαμάχες εντός του είδους, να βρούμε μεταξύ μας την κοινή γλώσσα και να συνεργαστούμε με τις αρμόδιες κρατικές δομές, κάνοντας τις συγκεκριμένες μας προτάσεις για την βελτίωση και θετική απόδοση των κρατικών δομών για την απογραφή.  
          Τους καλώ να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας και να αρχίσουμε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης, η οποία θα βοηθήσει κάθε μέλος της εθνικής ελληνικής μειονότητας να μετάσχει στην διαδικασία απογραφής.
          Καλώ επίσης σε συνεργασία τους ιθύνοντες των παλιών και νέων συλλόγων που εκπροσωπούν την κοινότητά μας στην Ελλάδα και εκτός αυτής. Να δεσμευτούν στο μέγιστο δυνατό, ώστε με την βοήθεια και την καθοδήγησή μας να συμβάλλουν αποτελεσματικά για την διεκπεραίωση με επιτυχία της διαδικασίας απογραφής, να συμβάλουν ώστε κάθε έλληνας μειονοτικός να μετάσχει στην απογραφή και απαλλαγμένοι από κάθε αίσθημα φόβου και πιθανότητα κυρώσεων, να δηλώσουν με ελεύθερη τη βούληση την εθνικότητα και το θρήσκευμά τους.     

Η παρούσα συνέντευξη τύπου μου δίνει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία
να δηλώσω υπεύθυνα την ετοιμότητά μου για την ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας και συνεργασίας με όλους τους παράγοντες που έχουν ξεκάθαρους και ειλικρινείς στόχους σε όφελος της διαδικασίας της απογραφής. Ή να ηγηθώ κάθε κινήματος που αποβλέπει στην έξοδο της ε.ε. μειονότητας από την σημερινή πολιτική κρίση. Είναι στιγμές υψηλών ευθυνών που επιβάλουν την συνεργασία όλων των παραγόντων άμεσου ενδιαφέροντος προς την εθνική ελληνική μειονότητα.

Εκτο. Παράλληλα με την έκκληση προς τους παράγοντες της εθνικής ελληνικής μειονότητας για συνεργασία και σοβαρή δέσμευση όσον αφορά την απογραφή, στις συνθήκες ενός κλίματος πίεσης, φόβου και αμφισβήτησης, που καλλιεργήθηκε τελευταία, ζητώ από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς να παρακολουθήσουν από κοντά την διαδικασία απογραφής του πληθυσμού μέχρι το τελικό στάδιο επεξεργασίας των δεδομένων.      
         
Ευχαριστώ
Ο βουλευτής                      22.08.2011
Κώστας Μπάρκας




                 
           
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου