Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Υπουργείο εξω(φρε)νικών

— Αν δεν αποτελεί προσβολή, τι άλλο είναι η απόφαση του κ. Καρχιμάκη, γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, να υποδεχθεί τον κ. Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και πρόεδρο της ΕΔΕΚ, στα γραφεία του κόμματος, έχοντας μαζί του τον κ. Σαββίδη.
— Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κ. Σαββίδης, πρώην στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ (γιατί άραγε απομακρύνθηκε από εκεί;), κατόπιν στέλεχος του ΙΣΤΑΜΕ, βρέθηκε και στις Διεθνείς Σχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Επρόκειτο περί του πιο οργισμένου υβριστή του κυπριακού λαού για την απόφασή του να στηρίξει τότε τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον αγώνα εναντίον του Σχεδίου Ανάν.
— Λάθος του κ. Καχριμάκη, καθώς δεν προσέβαλε μόνο το αδελφό κόμμα της ΕΔΕΚ αλλά και τον κυπριακό λαό, τον οποίο εκπροσώπησε στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής Γ. Ομήρου.
— Από την πρώτη στιγμή η επιλογή της κ. Πραξούλας Αντωνιάδου για τη θέση της υπουργού Ενέργειας της Κύπρου είχε προκαλέσει προβληματισμό, όχι τόσο για το γεγονός ότι ήταν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν, αλλά γιατί είχε εκφράσει και ιδιαίτερες, έως αιρετικές απόψεις για τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
— Η κ. Αντωνιάδου είχε συγγράψει και ένα βιβλίο για το μέλλον της Κύπρου, από κοινού με τουρκάλα έποικο στα κατεχόμενα και με βρετανή βοηθό του Αλεξάντερ Ντάουνερ, που τώρα κάνει τη μεσάζοντα για μπίζνες στα κατεχόμενα. Το βιβλίο είχε χρηματοδοτηθεί από την PRIO, μια οργάνωση της Νορβηγίας η οποία είχε παίξει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του Σχεδίου Ανάν, παίρνοντας χρήματα και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο της κ. Αντωνιάδου είχε σπόνσορα και τούρκο επιχειρηματία, ενώ οι απόψεις που διατύπωνε για τα ενεργειακά συνέτειναν στο ότι όλα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με την Τουρκία.
— Σπουδαία ακούγεται αυτή η οργάνωση του γνωστού αμερικανού με ελληνικές ρίζες λομπίστα κ. Μάνατος, που ιδρύθηκε, υποτίθεται, για να προβάλλει τις ελληνικές θυσίες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά εξελίσσεται τελικά σε όχημα για να βραβεύονται τελικά φίλοι του συστήματος και κυρίως όσοι έχουν την έγκριση του εβραϊκού λόμπι.
— Αρκεί να σας πούμε ότι η οργάνωση λέγεται «Oxi Day» και φυσικά κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει ότι ο Ιωάννης Μεταξάς δεν είπε «Όξι» αλλά απλώς «ΟΧΙ». Η οργάνωση του κ. Μάνατος δηλώνει ότι χρηματοδοτείται από πολύ γνωστούς Ελληνοαμερικανούς, αν και η απορία όλων είναι εάν για ορισμένες εκδηλώσεις διατίθενται και κονδύλια από την Αθήνα.
— Η οργάνωση θα βραβεύσει φέτος έναν βετεράνο του αλβανικού μετώπου, τον πρώην αμερικανό αντιπρόεδρο Ντόουλ, και τη… Φωτεινή Τομαή, διευθύντρια του ιστορικού αρχείου του ΥΠΕΞ, για την προσφορά της στη διάσωση στοιχείων για τους έλληνες Εβραίους του Ολοκαυτώματος. Οι φιέστες αυτές που στήνονται στην Ουάσινγκτον σε τι βοηθούν τελικά την υπόθεση της Ελλάδας, πέραν της προσωπικής προβολής ορισμένων στελεχών της ομογένειας;
— Μήπως ο κ. Λαμπρινίδης έπρεπε να το ξανασκεφθεί πριν αποδεχθεί την πρόσκληση να παραστεί στις εκδηλώσεις αυτές;
— Και για να βάλουν ένα ακόμη κερασάκι υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες και όχι οι Τσάμηδες έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τους χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
• Το θέμα των «Τσάμηδων» έχει πάρει κεντρική θέση στην πολιτική ατζέντα της Αλβανίας, παρά τα μισόλογα της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα.
Η νέα θεωρία που αναπτύσσεται είναι ότι δεν συνεργάσθηκαν οι Τσάμηδες με τους Γερμανούς, αλλά οι Έλληνες, ο Ζέρβας και το ΕΑΜ. Όσο για τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που υπάρχουν, οι ίδιοι κύκλοι στα Τίρανα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για… πλαστογραφία την οποία έκανε η Ελλάδα εμφανίζοντας ως Τσάμηδες τους βόσνιους συνεργάτες των Γερμανών.
• Επίκαιρο λόγω και της επετείου του ΟΧΙ. Η Ιταλία εγκαινιάζει προξενείο της στο Αργυρόκαστρο, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι το κενό καλύπτεται και δεν μπορεί να παραμείνει κενό. Και το κενό το οποίο έχει αφήσει η Ελλάδα στον χώρο όπου έχει ιστορικές παρακαταθήκες και συμφέροντα, το καλύπτει η Ιταλία, η οποία έτσι επιστρέφει στην περιοχή εβδομήντα χρόνια μετά το Αλβανικό Έπος.
— Αυτόν τον Τζακ Στρο, που πληρώνεται για να μιλά σε συνέδρια στην Τουρκία, ποιος θα τον μαζέψει; Φίλος του ΓΑΠ ο κ. Στρο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, πήγε στα κατεχόμενα και τι μας είπε; Ότι η μόνη λύση είναι η διχοτόμηση. Θα ρωτήσετε γιατί δεν το έλεγε πριν από πέντε, έξι ή δέκα χρόνια αυτό ο κ. Στρο. Μα τότε είχε και πάλι τον ίδιο σκοπό, απλώς ήθελε να δώσει το μεγαλύτερο κομμάτι εξουσίας στους Τουρκοκύπριους.
— Για τους γραφικούς αλλά επικίνδυνους τύπους που έχουν συγκροτήσει την «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» στην Αλβανία, η οποία ουσιαστικά αποτελεί εθνικιστική ανθελληνική συμμαχία, σας έχουμε πει αρκετές φορές.
Ο αρχηγός της Κρεσνίκ Σπαχίου, που είναι και επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλβανίας, προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο πριν από μερικές ημέρες στη Νέα Υόρκη. Στη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης των Ιταλοαμερικανών για την «Ημέρα του Κολόμβου», πλασαρίστηκε με μια μικρή ομάδα οπαδών του στην παρέλαση με την αλβανική σημαία και με συνθήματα εναντίον της Ελλάδας, και λίγο πολύ το παρουσίασε στα Τίρανα ως… παρέλαση της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας... Το αποτέλεσμα ήταν να τον καταγγείλουν οι Ιταλοαμερικανοί τον αλβανό εθνικιστή μόλις κατάλαβαν την απάτη του.
— Διαλυτικά φαινόμενα στο ΥΠΕΞ καθώς η αρχική τροπολογία που προέβλεπε το «ξεκαθάρισμα» της Διπλωματικής Υπηρεσίας από στελέχη που είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος και βρίσκονταν κοντά στην 35ετία, θα πέταγε εκτός υπουργείου έναν μεγάλο αριθμό σχεδόν εβδομήντα στελεχών, ανοίγοντας την επετηρίδα για νέους διπλωμάτες.
Δημιουργήθηκε έτσι χάσμα μεταξύ των «παλιών» και «νέων», υπήρξε κινητοποίηση των θιγόμενων πρέσβεων (μεταξύ των οποίων και οι διευθυντές των διπλωματικών γραφείων πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, κ. Παρασκευόπουλος και Παναγόπουλος) και τελικά στράφηκαν εναντίον όσων έχουν κάνει χρήση της τριετίας του νόμου Λοβέρδου.
— Τελικά η εφεδρεία θα πλήξει τους κλάδους πλην Διπλωματικών, ΟΕΥ, Εμπειρογνωμόνων και Νομικών Εμπειρογνωμόνων. Απλώς δίνεται «αναστολή» σε όσους υπηρετούν τώρα στο εξωτερικό. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό γίνεται όχι για άλλον λόγο, αλλά γιατί η μετακίνηση 250 υπάλληλων από και προς το Κέντρο θα στοίχιζε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
— Όσο για τον νόμο Λοβέρδου, φαίνεται ότι δεν θα γλιτώσουν ούτε όσοι έσπευσαν την τελευταία στιγμή να προβούν σε διαπιστωτική πράξη ώστε να εκμεταλλευθούν την τριετία. Οι διπλωμάτες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι σχεδόν 25, οι οποίοι πλέον, εκτός απροόπτου, θα οδεύσουν προς αφυπηρέτηση.
— Ο Μιχάλης με τη μοτοσικλέτα και τη φωτογραφική μηχανή υπάρχει ή χάθηκε στις Άνδεις τώρα που βγήκε και στη σύνταξη;
— Τουλάχιστον ο Φωτής δεν είχε ευθύνη για ό,τι συνέβαινε στην Άγκυρα. Διαχείριση προσπαθούσε να κάνει και μάλιστα όχι πάντοτε επιτυχή (πάντως έκθεση φωτογραφίας δεν έκανε)…
— Μας διορθώνει φίλος αναγνώστης, ότι δεν ήταν μόνο η ομάδα μπάσκετ της Καβάλας που βάφτηκε στα χρώματα της Turkish Airlines, αλλά όπως έγραψε η εφημερίδα «Αντιφωνητής» της Κομοτηνής, ήδη οι τουρκικές λίρες μπήκαν στα ταμεία και του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.
Πηγή : www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου