Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οι βεντέτες κρατούν κλεισμένα τα παιδιά στα σπίτια τους στην Αλβανία


Η 13χρονη ΑΡ και ο 10χρονος αδελφός της ΚΡ δεν μπορούν να πάνε σχολείο στο χωριό τους κοντά στη Σκόδρα, λόγω θανάσιμης βεντέτας στην οποία εμπλέκονται οι γονείς τους. Λόγω των τρεχουσών βεντετών, εκατοντάδες παιδιά αναγκάζονται να παραμείνουν κλεισμένα στο σπίτι, ή να κρύβονται με τις οικογένειές τους, ανίκανα να πάνε σχολείο.



«Περισσότερα από 900 παιδιά στην Αλβανία δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αλβανικής Επιτροπής Πανεθνικής Συμφιλίωσης κ. Γκιν Μάρκου στους Southeast European Times.

Περίπου 5.000 άτομα στην Αλβανία επηρεάζονται με κάποιο τρόπο από θανάσιμες βεντέτες, φόνους εκδίκησης από την οικογένεια ενός θύματος εναντίον της οικογένειας του δολοφόνου.

Αν και το φαινόμενο με τις θανάσιμες βεντέτες χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, πολλοί από τους «κανόνες» δεν έχουν προσαρμοστεί στους σύγχρονους καιρούς. Η δολοφονία γυναικών και παιδιών απαγορεύεται, ωστόσο οι περισσότεροι αναγκάζονται να κρύβονται ή να παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι.

Σε προσπάθεια εκπαίδευσης αυτών των «παγιδευμένων» παιδιών, το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι με τίτλο «Δεύτερη Ευκαιρία».

«Πραγματοποιούνται ειδικές τάξεις τρεις φορές την εβδομάδα, για δέκα ώρες εβδομαδιαίως. Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 45 λεπτά», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Χαλίτ Σαμάτα.

«Βοηθάμε στέλνοντας δασκάλους του σχολείου που είναι πιο κοντά στην κατοικία του παιδιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, προτιμάμε δασκάλους που έχουν διδάξει στα συγκεκριμένα παιδιά στο παρελθόν, όταν παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματα. Η διδασκαλία υπό αυτές τις συνθήκες συνεπάγεται δυσκολίες, ωστόσο οι δάσκαλοι προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν γι' αυτά τα παιδιά», εξήγησε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Σκόνδρα, κ. Ατρίντα Φεκέτι.

Συνολικά, 41 παιδιά στην περιοχή Σκόδρα συμμετείχαν στο πρόγραμμα Δεύτερη Ευκαιρία το προηγούμενο έτος. Οργανισμοί αναφέρουν πως υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά στην περιοχή που έχουν επηρεαστεί.

Παρά τις καλές προθέσεις του προγράμματος, η ψυχολογική κατάσταση των μαθητών είναι άσχημη και η εκπαίδευσή τους δεν συμβαδίζει με αυτή των μαθητών που παρακολουθούν το τακτικό σχολείο.

Ο Μακεδών
Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου