Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο μήνυμα στα Τίρανα για τη μειονότητα

Αποφασισμένη να κρατήσει υψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία εμφανίζεται η κυβέρνηση, στέλνοντας και νέο μήνυμα προς τα Τίρανα ότι η κατάσταση της μειονότητας καθορίζει την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, με την ευκαιρία των συναντήσεων που είχε χθες στην Αθήνα η ηγεσία της Ομόνοιας και του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ.

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας και δήμαρχος της Χειμάρρας Β. Μπολάνος και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντουλές έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος Δ. Αβραμόπουλο.
Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν δύο ημέρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση που έχει απευθύνει προς τα Τίρανα ο Γ. Παπανδρέου ζητώντας την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, τα οποία συνέδεσε και με τις διμερείς σχέσεις αλλά και με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
ΑνθελληνισμόςΤα ελληνικά «μηνύματα» αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά την έξαρση του ανθελληνισμού στη γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα, αλλά και εν όψει των δημοτικών εκλογών και της απογραφής που θα γίνει τον επόμενο χρόνο, όπου θα πρέπει να τηρηθούν τα ευρωπαϊκά στάνταρτ.
Ο κ. Δρούτσας, αφού υπενθύμισε την καταδίκη εκ μέρους της κυβέρνησης της δολοφονίας του ομογενούς Α. Γκούμα στη Χειμάρρα, επεσήμανε ότι «είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να στέκεται δίπλα στη μειονότητα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει». Το Σάββατο μεταβαίνει στα Τίρανα ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Αλ. Ι. Ζέππος για επαφές με την αλβανική κυβέρνηση, όπου θα μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Οι κ. Μπολάνος και Ντουλές εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα.
Την πλήρη στήριξη της ΝΔ και του προέδρου της Α. Σαμαρά στην ελληνική μειονότητα εξέφρασε ο Δ. Αβραμόπουλος.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου