Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη- Ομιλία του Βρετανού πρέσβη στην Ελλάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων- προέτρεψε για ταχύτερους ρυθμούς στη διεύρυνση

Την ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Λάντσμαν, μιλώντας, αργά χθες το βράδυ, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), στη Θεσσαλονίκη, για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Τόνισε δε πως, παρά την καθεστηκυία αντίληψη περί "κόπωσης" της EE από τη συγκεκριμένη διαδικασία, η προοπτική ένταξης παραμένει ο κύριος άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έτσι όπως διατυπώθηκε στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, το 2003. 
........
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματικής αρχής στην Ελλάδα χαρακτήρισε κρίσιμη διαδικασία της αποτελεσματικότητας της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ την ενταξιακή διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως το "κλειδί" για τη συνέχιση της προόδου είναι η αρχή ότι, η ένταξη εξαρτάται από την πλήρη ικανοποίηση των κριτηρίων που θέτει η "ευρωπαϊκή οικογένεια" στα υποψήφια κράτη.


Η εκπλήρωση των κριτηρίων ως προϋπόθεση για την ένταξη ήταν ουσιαστικά και το "μήνυμα" προς το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, που, όπως είπε, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειώσουν πρόοδο ώστε να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις, δείχνοντας ότι τα οικονομικά και τα πολιτικά τους συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν με ευρωπαϊκό τρόπο, τόσο κατά το γράμμα όσο και κατά το πνεύμα.

Η ΕΕ πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λάντσμαν, να διατηρήσει στενές σχέσεις με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, με πρακτικά μέτρα, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα, σημείωσε- μεταξύ άλλων- πως υπάρχει πεδίο στενότερης διμερούς συνεργασίας.

Πηγή:web.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου