Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η πυραμίδα των Τιράνων απειλείται με κατεδάφιση


photo
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Αλβανικής πρωτεύουσας ενδέχεται να κατεδαφιστεί για να κάνει χώρο για νέο κοινοβουλευτικό κτίριο.Αναφέροντας την ανάγκη για νέο κοινοβουλευτικό κτίριο, η Αλβανική κυβέρνηση επιθυμεί να κατεδαφίσει ένα από τα βασικά ορόσημα της κομμουνιστικής εποχής στην πρωτεύουσα. Το κοινοβούλιο ενέκρινε την κίνηση στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση από αρχιτέκτονες, αντιπολιτευόμενα κόμματα και το λαό.
"Είμαστε η μοναδική χώρα με κοινοβουλευτική έδρα αποτελούμενη από ομάδα κτιρίων τα οποία είναι άβολα τοποθετημένα το ένα προς το άλλο", ανέφερε ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα στις Αρχές Νοεμβρίου, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Νέου Κοινοβουλευτικού Κτιρίου.


Το υπάρχον κοινοβουλευτικό συγκρότημα "δεν ικανοποιεί τα πρότυπα των κοινοβουλίων σε χώρες της ΕΕ ή αυτών στην περιοχή", ανέφερε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιοζεφίνα Τοπάλι.
Η περιοχή που επελέγη για το νέο έργο φιλοξενεί επί του παρόντος το Αλβανικό Διεθνές Κέντρο Πολιτισμού, γνωστό ως "Πυραμίδα" λόγω του χαρακτηριστικού σχήματός του.
Το κτίριο κατασκευάστηκε λίγο μετά το θάνατο του ισχυρού κομμουνιστή της χώρας, Ενβέρ Χότζα, και αρχικά φιλοξένησε μουσείο για τη διακυβέρνησή του.
Ωστόσο, με την πτώση του καθεστώτος, το μουσείο έκλεισε.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρότασή του για κατεδάφιση της Πυραμίδας είναι οικονομικά υποκινούμενη.
"Υπάρχουν 30.000 τετραγωνικά μέτρα με εκτιμούμενη αξία 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το οποίο δεν έχει άλλη αξία πέραν της "Νοσταλγίας για τον Ενβέρ", ανέφερε ο Μπερίσα σε συνεδρίαση της επιτροπής τον προηγούμενο μήνα.
Το νέο κτίριο θα φιλοξενεί τόσο το κοινοβούλιο όσο και το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης.
Αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν εναντιωθεί σθεναρά στην ιδέα, αναφέροντας ότι το οικοδόμημα αποτελεί ορόσημο και δεν πρέπει να κατεδαφιστεί.

Πολλοί αρχιτέκτονες έχουν επικρίνει και αυτοί την προτεινόμενη κατεδάφιση. Σύμφωνα με τον Μαρκς Βέλο, το κτίριο έχει "αρχιτεκτονική αξία τόσο σε όγκο όσο και σε σχήμα, ενώ έχει καλά οργανωμένους χώρους πρασίνου γύρω του".
Πρέπει να επιλεγεί άλλη περιοχή για το νέο κοινοβούλιο, αναφέρουν.
Το Φόρουμ για την Προστασία της Ιστορικής Κληρονομιάς της Αλβανίας έχει ξεκινήσει διαμαρτυρία πολιτών η οποία θα παρουσιαστεί αργότερα στον πρόεδρο, καθώς επίσης σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.
Η διαμαρτυρία εναντιώνεται στην κατεδάφιση κτιρίου το οποίο θεωρείται ιστορικό, σύμφωνα με τον Αρτάν Σκρελί, μέλος Φόρουμ. Η πυραμίδα, 22,6 μέτρων, προστέθηκε στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου