Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΕΤ3- ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ-ΚΟΡΥΤΣΑ

Πέντε χρόνια εμπειριών, έρευνας και καταγραφής συμπληρώνει φέτος το «Balkan Express».
Η εκπομπή ανανεώνεται, γίνεται πιο ανθρωποκεντρική και πρωταγωνιστές γίνονται τα πρόσωπα που οδηγούν τις ιστορίες της. Στόχος της είναι να διεισδύσει πιο πολύ στις θεματικές της και με κινηματογραφική αισθητική να ξεδιπλώσει τις πτυχές μιας βαλκανικής πραγματικότητας με προεκτάσεις στο παρελθόν και το μέλλον.
Οι βασικοί θεματικοί άξονες που κινείται είναι: ανθρωπογεωγραφία, ιστορία, κοινωνία, μετάβαση, παράδοση, κουλτούρα, σύγχρονη ζωή, συνύπαρξη, θρησκεία, επιστήμη, οικονομία, ευρωπαϊκή προοπτική, ελληνισμός. 
«Το ‘‘Balkan Express’’ έχει φορτώσει τα βαγόνια του με άφθονο υλικό και πολλούς επιβάτες και συνεχίζει να εξερευνά τα Βαλκάνια. Έως τώρα διανύσαμε χιλιάδες χιλιόμετρα, συναντήσαμε εκατοντάδες ανθρώπους και αμέτρητες εικόνες πέρασαν από το φακό μας. Έχουμε συλλέξει έναν πλούτο στοιχείων και καταστάσεων, που μας κάνει πιο ώριμους παρατηρητές. Συνεχίζουμε, λοιπόν, να ταξιδεύουμε στην άγνωστη γειτονιά μας και ακολουθώντας τις ιστορίες ανθρώπων πρωταγωνιστών της καθημερινότητας εξακολουθούμε να μαθαίνουμε για τη ζωή, τον πολιτισμό την ιστορία των λαών των Βαλκανίων», σημειώνει ο σκηνοθέτης της εκπομπής Θεόδωρος Καλέσης. 


Μετά τον τελευταίο σταθμό, την Κορυτσά, το «Balkan Express» πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στην ευρύτερη περιοχή.
Η ‘‘τηλεοπτική ταχεία’’ του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης παρουσιάζει ένα τοπικό καρναβαλικό έθιμο στο ορθόδοξο χωριό Πολένα, επισκέπτεται της λιγοστές εκκλησίες στην ιστορική Μοσχόπολη και καταγράφει σπάνιες εικόνες από τo πετρόχτιστo ορεινό χωριό Ντάρδα.
Τέλος, νεαροί Αλβανοί, που επέστρεψαν στην πατρίδα τους ύστερα από πολυετή παραμονή στην Ελλάδα, υποδέχονται το συνεργείο της εκπομπής στο Πόγραδετς. 


Σκηνοθέτης: Θόδωρος Καλέση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου