Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Αλβανός πολιτικός: «Η Ελλάδα επεμβαίνει στα εσωτερικά μας»


Μάρτιος  6, 2011.
 Ο γνωστός 82χρονος αλβανός πολιτικός, SabriGodo (φωτό),  κάλεσε, χθες, το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, να αντιδράσει στις δηλώσεις  του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, για την αλβανική απογραφή του πληθυσμού με κριτήρια εθνικά και θρησκευτικά.
Σύμφωνα με τον γηραιό πολιτικό, οι δηλώσεις της Αθήνας,  για το θέμα αυτό, θεωρούνται καταστροφικές μεταξύ των δύο χωρών αφού  επεμβαίνει η Ελλάδα στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, όπως στην προκείμενη περίπτωση είναι η Αλβανία.


Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Δελαβέκουρα, ότι η απογραφή αναβλήθηκε λόγω πιέσεων από εθνικιστικούς κύκλους, ο Godo είπε ότι έχει έρθει η ώρα να υπογραμμιστούν τα όρια που πρέπει να έχει η Ελλάδα.
«Δεν ξέρω  πως  βρίσκουν  σωστό οι Έλληνες αξιωματούχοι να μας πουν πως και πότε  θα κάνουμε απογραφή του πληθυσμού μας. Η Αθήνα έχει δείξει με σαφήνεια ότι δεν έχει όρια. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις  εσωτερικές υποθέσεις μας και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ είναι απαράδεκτες. Θεωρώ ότι είναι σωστό το Υπουργείο Εξωτερικών μας να αντιδράσει και να επιβάλλει τη στάση του στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Sabri Godo.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απευθυνόμενος προς τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, δήλωσε ότι η αναβολή της διαδικασίας αυτής, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, έχει έρθει ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων και των πιέσεων ορισμένων εθνικιστικών κύκλων.
Πρόσθεσε ακόμη ότι  οι πραγματικοί λόγοι αυτής της καθυστέρησης δεν είναι σαφείς και απέρριψε την θέση της αλβανικής κυβέρνησης,  ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η απογραφή συμπίπτει με την περίοδο προεκλογικής περιόδου στη χώρα.
«Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την έντονη αντίδραση ορισμένων εθνικιστικών κύκλων και δυστυχώς, ακόμη και από κρατικούς αξιωματούχους,  στην συμπερίληψη (στο απογραφικό δελτίο) προαιρετικών ερωτημάτων που πρέπει να απαντήσουν  οι απογραφόμενοι,  όσον αφορά την εθνική καταγωγή, την θρησκεία και την μητρική γλώσσα, δημιουργεί αμφιβολίες για τους πραγματικούς λόγους της αναβολής της απογραφής αυτής» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, πριν από δύο ημέρες.
Επεσήμανε, μάλιστα, η αλβανική απογραφή με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια,  είναι υποχρέωση της χώρας, βάσει των προσδοκιών της,  να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έρθει ως αποτέλεσμα των υποχρεώσεων του αλβανικού κράτους  έναντι της ελληνικής  μειονότητας της χώρας.

Τίτλος: «Godo: Greqisë i duhen treguar limitet”
Δημοσίευση:: Gazeta Shqip, 6.3.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου