Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ο Μπερίσα "βιάζει" (ξανά) την Αλβανία



Η ιστορία επαναλαμβάνεται, είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία, έχει πει ο φιλόσοφος. Στην Αλβανία, πάντως, επαναλαμβάνεται ως ιλαροτραγωδία. Ούτε δυο χρόνια δεν έχουν περάσει από τη νοθεία των εκλογών του 2009, όπου το κόμμα του Σαλί Μπερίσα έμεινε στην εξουσία με όλα τα (γνωστά) κόλπα του νεοδικτάτορα των Βαλκανίων και να που προέκυψαν ξανά εκλογές. Και, βέβαια, ξανά νοθεία, ξανά βία, ξανά εξαγορά ψήφων, ξανά επιδεικτική αγνόηση των βασικών κανόνων της δημοκρατίας και απόλυτη γελοιοποίηση της εκλογικής διαδικασίας. Θα μπορούσαν να γραφτούν χιλιάδες σελίδες και πάλι δεν θα αρκούσαν για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην Αλβανία. Σε μια Αλβανία που έχει την ατυχία να πειραματίζονται στην πλάτη της και στον λαό της οι κάθε λογής δικτάτορες και δικτατορίσκοι και να μην μπορεί να ορθοποδήσει. Αλλά τούτο το τελευταίο είναι κάτι που θα πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως παράδειγμα προς αποφυγή για εκλογική διαδικασία. Μια διαδικασία που κάνει τον κάθε σοβαρό συνταγματολόγο να θέλει να... πυρποληθεί αυτός και οι νόμοι που έχει προτείνει.

Για τους μη γνωρίζοντες, παραθέτουμε ένα μικρό ρεπορτάζ: στις 8 Μαΐου, στην Αλβανία, διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές. Πριν φτάσουμε στην ημερομηνία αυτή, σε όλη την αλβανική επικράτεια, σημειώθηκαν αρκετά επεισόδια που είχαν να κάνουν με τις εκλογές. Από μικρά και ασήμαντα έως αρκετά σοβαρά, με όπλα και τραυματισμούς. Σε όλες τις περιπτώσεις -κυριολεκτικά σε όλες- ως υπεύθυνοι από την αστυνομία αναφέρθησαν οπαδοί του δεξιού κόμματος του Σαλί Μπερίσα! Τυχαίο; Δεν νομίζω...
Την ημέρα των εκλογών, ενώ υπήρχαν μικροπροβλήματα, η διαδικασία πήγε σχετικά καλά, με την επίβλεψη ακόμη και του πρέσβη των ΗΠΑ και άλλων πρέσβεων. Οι χιλιάδες παρατηρητές, ξένοι και Αλβανοί, έκαναν λόγο για ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, εκτός, όπως είπαμε, μερικών προβλημάτων που θα μπορούσε κανείς να τα προσπεράσει. Με μεγάλη καθυστέρηση και με πρωτόγονες διαδικασίες καταμέτρησης άρχισαν δειλά-δειλά να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται εδώ στην Ελλάδα, ύστερα από 24 ώρες καταμέτρησης δεν υπήρχε τελικό αποτέλεσμα ούτε για τη μικρότερη κοινότητα της χώρας. Με τα πολλά και μετά κόπων και βασάνων, από τη δεύτερη ημέρα της καταμέτρησης βγήκαν τα πρώτα τελικά αποτελέσματα που έκαναν λόγο για συντριπτική ήττα των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος. Ακόμη και παραδοσιακά «κάστρα» του Μπερίσα, από τη μια άκρη της Αλβανίας στην άλλη, άλλαξαν χέρια και πέρασαν στους σοσιαλιστές υποψηφίους. Ο Μπερίσα, σε μια πρωτοφανή γι' αυτόν πράξη, δεν βγήκε καν στις τηλεοράσεις για δύο ολόκληρες ημέρες να πει κάτι, όταν μας έχει συνηθίσει να κάνει κυριολεκτικά κατάληψη στις οθόνες και να μιλά επί ώρες, ξεπερνώντας ακόμη και τον Φιντέλ Κάστρο. Το τι λέει, φυσικά, δεν έχει σημασία.
Κι όμως, κάτι δεν πήγαινε καλά στα Τίρανα. Η καταμέτρηση στα Τίρανα, όπως και σε τρεις-τέσσερις μεγάλες πόλεις της χώρας (Δυρράχιο, Αυλώνα, Ελπμασάν, Κορυτσά), αργούσε χαρακτηριστικά και χρειάστηκαν επτά ολόκληρες ημέρες για να ανακοινωθεί ότι τις εκλογές τις κερδίζει ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος και νυν δήμαρχος Έντι Ράμα, έστω και με βραχεία κεφαλή μόλις δέκα ψήφων. Παρεμπιπτόντως, σε όλες τις πόλεις που υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση, στο τέλος κέρδισαν οι σοσιαλιστές υποψήφιοι. Όλοι, τότε, πίστεψαν πως ήρθε η ώρα του εκλογοδικείου. Όχι, όμως, όλοι, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων.
Ο Μπερίσα, ούτε αυτή τη φορά, περισσότερο αυτή τη φορά, ύστερα από τόσες ελπίδες και κρατικά λεφτά που είχε επενδύσει σε αυτή τη νίκη, δεν θα δεχόταν να ηττηθεί. Και βέβαια βρήκε ακριβώς τον τρόπο.
Καταπατώντας κάθε είδους συνταγματικό δίκαιο και κάνοντας μέρα - μεσημέρι νοθεία, δίνει εντολή -διότι περί εντολής πρόκειται- η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ελεγχόμενη από τον ίδιο) που ουσιαστικά απλώς υπογράφει και επισημοποιεί τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια στις σφραγισμένες κάλπες από τις τοπικές εφορευτικές επιτροπές, να ανοίξει συγκεκριμένες κάλπες(!) για να γίνει ξανά καταμέτρηση.
Και ω του θαύματος! Πέρα από κάθε αρμοδιότητα και νομιμότητα, η πλήρως ελεγχόμενη επιτροπή ξεκινάει το άνοιγμα μόνο σε επιλεγμένες από αυτή κάλπες και με απόλυτα διαβλητές διαδικασίες περνάει στο όνομα του χαμένου των εκλογών, υποψηφίου του κόμματος του Σαλί Μπερίσα, αρκετούς ψήφους. Κάθε προσπάθεια των μειοψηφούντων μελών της επιτροπής, τοποθετημένων από την αντιπολίτευση στη θέση αυτή για να αποτρέψουν μια τέτοια διαβλητή και παράνομη διαδικασία, περνάει στο ντούκου και η παράνομη καταμέτρηση συγκεκριμένων καλπών συνεχίζεται. Ο Μπερίσα, από την πλευρά του, σε ένα από τα γνωστά του παραληρήματα, δηλώνει το εκπληκτικό: «Μετράμε ψήφους που μπορεί να ρίχτηκαν σε λάθος κάλπες -αυτές για το δημοτικό συμβούλιο- από ανθρώπους με αχρωματοψία ή με συναισθηματική φόρτιση. Εξάλλου, πρέπει να ξέρετε πως 0,5% των γυναικών έχουν αχρωματοψία και μπορεί να μη διέκριναν καλά το χρώμα του ψηφοδελτίου», διευκρίνισε ο ίδιος!
Τα λόγια του Σαλί Μπερίσα, του ανθρώπου που κυβερνά μια χώρα της Ευρώπης, μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μια χώρα που προσπαθεί να μπει στην Ε.Ε., παρατίθενται αυτούσια και δεν είναι καθόλου αστεία.
Από την άλλη, ο Έντι Ράμα έχει κάνει σαφές πως δεν θα αναγνωρίσει άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη του και έχει καλέσει τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και τον αλβανικό λαό, να ξεσηκωθούν και να διαδηλώσουν ειρηνικά απέναντι στη μεγάλη νοθεία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους.
Η Ε.Ε. έστειλε ένα μήνυμα αυτές τις ημέρες, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μπαρόσο, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη χώρα, γεγονός που ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως ράπισμα για τον Σαλί Μπερίσα. Το αυτί του νέου μονάρχη, όμως, ούτε που ίδρωσε.
Η επόμενη μέρα στην Αλβανία έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να είναι ίδια. Ο Μπερίσα ποντάρει στην ανύπαρκτη κοινωνία τον πολιτών και τον ασφυκτικό έλεγχο της εξουσίας με αστυνομικά μέσα, αλλά και διά της απίστευτης διαφθοράς.
Τα γεγονότα τρέχουν, και από ώρα σε ώρα, ακόμη και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μπορεί να έχουν υπάρξει απρόβλεπτες εξελίξεις. Το σίγουρο είναι πως μια αποσταθεροποιημένη Αλβανία είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια των Βαλκανίων...
http://fonivi.blogspot.com/2011/05/blog-post_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου