Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Αλβανία: φωνές αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων που έκρυβαν και εκπλήξεις



Με φωνές αμφισβήτησης εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος ως προς την ορθή καταμέτρηση των ψήφων στις τοπικές εκλογές της Αλβανίας και τον Σοσιαλιστή ηγέτη και δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα να δηλώνει νικητής, συνεχιζόταν ώς αργά το βράδυ η αβεβαιότητα για την έκβαση της αναμέτρησης.

«Κερδίσαμε τις εκλογές καθαρά», δήλωσε ο Ράμα για τα Τίρανα ειδικώς και την Αλβανία γενικώς, καταγγέλλοντας ωστόσο ότι «η προεκλογική εκστρατεία ήταν ωραία στο γυαλί αλλά από τις πιο βρόμικες στην πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες».
Αντίθετα, ο Μπερίσα, που πιέζεται από την Ε.Ε. να δείξει ότι η δημοκρατία εδραιώνεται στη χώρα, συνεχάρη τους πολίτες «που ψήφισαν με τον πιο ευρωπαϊκό τρόπο από ποτέ στην ιστορία μας».
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο συνασπισμός του «Συμμαχία για το Μέλλον» είχε προβάδισμα κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας στους Αγίους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο, στο Φίερι, στην Αυλώνα, στη Λιούσνια, στην Κορυτσά και στο Ελμπασάν. Η νίκη του ανακοινώθηκε στους Δήμους Πρεμετής, Ερσέκα, Τεπελενίου και Λιμπράζντι. Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε προβάδισμα στους δήμους του Βορρά, σε Σκόδρα, Λέζια, Κούκεσι, Τροπόγια και Πούκα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιώργος Γκόρος εξελέγη με 1.574 ψήφους έναντι του νυν δημάρχου και προέδρου της «Ομόνοιας» Βασίλη Μπολάνου, που πήρε 1.472 ψήφους. «Η Χιμάρα χρειαζόταν αλλαγή», δήλωσε ο Γκόρος. Σε ό,τι αφορά τις άλλες μειονοτικές επαρχίες, ανεπίσημα αποτελέσματα χθες το βράδυ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναδείκνυαν νικητή στην επαρχία Λιβαδιά Αγίων Σαράντα τον Ηρώδη Νταλιάνη του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) έναντι του Ηλία Καλυβιώτη, υποψήφιου του νεοσύστατου Κόμματος των Ελλήνων MEGA. Στην επαρχία Αλύκου, νικητής φέρεται ο Χρήστος Καΐσης του ΚΕΑΔ, που κέρδισε τον Χρήστο Τσιάβο του MEGA και τον Ηλία Θανάση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου