Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Νέος δήμαρχος στη Χειμάρρα, πάλι ομογενής - Του Σταυρου Tζιμα



Μολονότι τα προγνωστικά έδιναν τρίτη συνεχή θητεία στον κ. Βασίλη Μπολάνο, η κάλπη στις εκλογές της Κυριακής ανέδειξε νέο δήμαρχο Χειμάρρας άλλο ομογενή υποψήφιο, υποστηριζόμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τον κ. Γιώργο Γκόρο. Οι ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Αλβανία έσπευσαν να θριαμβολογήσουν για την ήττα του κ. Μπολάνου, τον οποίο ανέκαθεν αντιμετώπιζαν ως αυτονομιστή και «Δούρειο Ιππο» της Ελλάδας. Ομως οι χαρές και τα πανηγύρια έσβησαν όταν το ίδιο βράδυ στους δρόμους της Χειμάρρας οι οπαδοί του νεοεκλεγέντος δήμαρχου γιόρτασαν τη νίκη με ελληνικά τραγούδια και σημαίες…
Το παράδοξο στις εκλογές της Χειμάρρας είναι ότι ενώ το κόμμα της ελληνικής μειονότητας ΚΕΑΔ που στήριξε την υποψηφιότητα Μπολάνου -οι Αλβανοί ρίχνουν στην κάλπη δύο ψηφοδέλτια, ένα για τον υποψήφιο δήμαρχο και ένα για το κόμμα που τον υποστηρίζει- ήρθε πρώτο, ο εκλεκτός του έχασε τη δημαρχία.
Οι εκτιμήσεις κύκλων της μειονότητας αποδίδουν την ήττα του κ. Μπολάνου στη συσσωρευμένη φθορά του κατά την 9ετή παρουσία του στη δημαρχία, στην αποδοκιμασία εκ μέρους μερίδας ψηφοφόρων της συνεργασίας του σε αυτό το διάστημα με τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, αλλά και στη διάσπαση της Ομογένειας διά της παρουσίας στις εκλογές και δεύτερου αμιγώς ελληνικού κόμματος (MΕGA) με δικό του υποψήφιο στη Χειμάρρα. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπολάνος έχασε με 106 ψήφους και το MΕGA συγκέντρωσε 144 ψηφοδέλτια.
«Παιδί της Χειμάρρας»
Ο νέος δήμαρχος θεωρείται και αυτός «παιδί της Χειμάρρας». Είναι 51 ετών, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με ελληνική συνείδηση και διευθύνει το υποκατάστημα ιδιωτικής ελληνικής τράπεζας στην πόλη. Είχε τεθεί αντιμέτωπος με τον κ. Μπολάνο και στις επεισοδιακές δημοτικές εκλογές του 2003, αλλά τότε δεν εξελέγη για λίγες ψήφους. Σε τούτη την αναμέτρηση πάντως το πρόγραμμα και τα συνθήματά του δεν διέφεραν σχεδόν καθόλου από εκείνα του κ. Μπολάνου. «Δούλεψε με τα συνθήματά μας κάτω από τη σκέπη του Σοσιαλιστικού Κόμματος», είπε στην «Κ» μειονοτικός που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του κ. Μπολάνου.
Αν και έως χθες το βράδυ δεν υπήρχε πλήρης και ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα, όλα δείχνουν ότι το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) παραμένει η ισχυρή δύναμη στη μειονότητα και επισημαίνεται η ενίσχυση της εκλογικής του δύναμης στη Χειμάρρα. Κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το Κόμμα Ελλήνων MEGA καταγράφηκε μεν πολιτικά αλλά όχι ως παράγοντας ικανός να ανατρέψει, επί του παρόντος, το υφιστάμενο status quo στην οργανωμένη Ομογένεια της Αλβανίας.
Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχει αφαιρέσει καθοριστικές ψήφους σε κάποιες από τις άλλες οκτώ επαρχίες στις οποίες η ελληνική μειονότητα διεκδικεί την επανεκλογή δημάρχων στον Νότο, καθώς τα αποτελέσματα δεν είχαν ανακοινωθεί. Πάντως το ενδιαφέρον της ελληνικής μειονότητας εμφανίστηκε ενισχυμένο σε τούτες τις εκλογές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανωτών της κινητοποίησης στην Αθήνα, το ποσοστό των ομογενών που ταξίδεψαν από την Ελλάδα στην Αλβανία για να ψηφίσουν ήταν αυξημένο κατά 30% σε σχέση με τις εκλογές του 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου