Ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, μιλώντας σε ομάδα παλαιών ελληνοαμερικανών φίλων του, εξέφρασε υποστήριξη προς την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει.
Την δήλωση έκανε ο Ανδρέας Μάνατος, Πρόεδρος της Συντονισμένης Προσπάθειας του Ελληνισμού, ο οποίος συνδιοργάνωσε μαζί με τον κ. Κλίντον ένα ακόμα, το 8ο , ετήσιο δείπνο στην Ουάσιγκτον για την ενίσχυση του Ιδρύματος ΤΗΕΑ, που διευθύνει ο παιδικός φίλος του τέως προέδρου, Ντέϊβιντ Λεόπουλος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μιλώντας κατά την διάρκεια του δείπνου, ο κύριος Κλίντον, είπε πως θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να στηριχτεί και πάλιν οικονομικά στα πόδια της και πως το ίδιο θα πρέπει να πράξει και κάθε χώρα του κόσμου.
Ο Ανδρέας Μάνατος, που έχει συνεργαστεί στενά τόσο με τον κύριο Λεόπουλο όσο και με τον κύριο Κλίντον, ιδιαίτερα κατά την οκταετία που ο τελευταίος ήταν στον Λευκό Οίκο, είπε: «Με μοναδική εξαίρεση εκείνην του Προέδρου Τρούμαν που εφάρμοσε το Σχέδιο Μάρσαλ το οποίο βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μπιλ Κλίντον έχει ξεπεράσει κάθε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ από άποψη επιτευγμάτων υπέρ του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Και η σύζυγός του, η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, επίσης βοήθησε στην προώθηση των θεμάτων αυτών στην Αμερική, κατά τα χρόνια που ήταν Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ».
Μας υπενθύμισε κατόπιν πως ο Μπιλ Κλίντον, στην περίοδο που διετέλεσε πρόεδρος της χώρας, βοήθησε να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιστρέφοντας την αντίθεση που είχαν αρχικά εκφράσει η Γαλλία και η Γερμανία στην ιδέα της ένταξης αυτής, απομάκρυνε τον κίνδυνο Ελληνο-τουρκικής στρατιωτικής σύρραξης, πείθοντας Τουρκικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τα Ίμια, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και παρότρυνε να βελτιωθεί το Τουρκικό μητρώο στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας. Επίσης ο κ. Κλίντον ζήτησε δημοσίως συγνώμη, στην Ελλάδα, για οποιαδήποτε αμερικανική διασύνδεση με τις χούντες της Ελλάδας και της Κύπρου των δεκαετιών 1960 και 1970, που προκάλεσαν την Τουρκική εισβολή και κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέβαλε στο να παύσει η ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης σε έντυπα και χαρτονομίσματα που κυκλοφορεί και έπεισε την Αλβανία να αφήσει ελεύθερους τους πέντε έλληνες ηγέτες της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», οι τέσσαρες εκ των οποίων αναμένονταν να περάσουν πολλά χρόνια φυλακή και ο πέμπτος είχε καταδικαστεί σε θάνατο.
Το ετήσιο φιλανθρωπικό δείπνο με τον Μπιλ Κλίντον, που οργανώνεται από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων των Ανδρέα και Μάϊκ Μάνατος, έχει συγκεντρώσει πάνω από 800.000 δολάρια για το ταμείο του Ιδρύματος THEA, το οποίο δημιουργήθηκε στην μνήμη της 17ης κόρης του Ντέϊβιντ και της Λίντα Λεόπουλου, που βρήκε τραγικό θάνατο πριν δέκα χρόνια σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Το Ίδρυμα ΤΗΕΑ συμβάλει στην βελτίωση του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος με την ένταξη καινοτομικών καλλιτεχνικής φύσεως δραστηριοτήτων μάθησης στα σχολεία.
Άλλοι παράγοντες που κάνουν σημαντικές συνεισφορές για την ενίσχυση του Ιδρύματος ΤΗΕΑ περιλαμβάνουν από την Ελλάδα την οικογένεια Τσάκου και τον Άγη Λεόπουλο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες τους ομογενείς Βαλ Χαλαμαντάρης, Μάϊκ Μάνατος, Νίκος Μούγιαρης, Πανίκος Παπανικολάου, Νικόλαος Βούρας, Νικ Τσιμικλής, Τεντ Γεργαλάς, Ντένις Μέϊελ, Ανδρέας Άθενς, Φίλιπ Κρίστοφερ, Τεντ Πεδάς και Λέων Άντρις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου